13:03 / 24.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Oporba: Branitelji su postali kasta s većim pravima od drugih građana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odluka o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu, prema kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, izazvala je u Saboru niz negativnih kritika u redovima opozicijskih stranaka.
Odluka o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu, prema kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, koju je potpisala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, izazvala je u Saboru niz negativnih kritika u redovima opozicijskih stranaka koje ocjenjuju da je stvorena posebna, braniteljska kasta.

Za razliku od oporbe, zastupnik HDZ-a i čelnik HVIDR-e Josip Đakić smatra da su se pobunili oni koji su do sada uživali na rukovodećim radnim mjestima.
Nije bilo braniteljske populacije i zakonskih pretpostavki koje bi omogućavale djeci poginulih hrvatskih branitelja, a i samim braniteljima koji su se do sada usavršavali i došli do stručnih studija, da se jave i ostvare tu prednost. Zakon je jasan i mislim da je ministrica za svaku pohvalu, jedna od rijetkih koja je naputkom upozorila sve one koji odlučuju da branitelji i djeca poginulih, zatočenih i nestalih imaju prednost, poručio je Đakić, te dodao da pozdravlja naputak ministrice. Ne mora nitko strahovati, stručnost prije svega, ali i status djeteta poginulog branitelja mora se poštovati, ističe Đakić.To je jedan od šatoraških zahtjeva koji je uveden u novi zakon iz studenog prošle godine i sada država ima velikih problema. Ministrica je dala blagoslov za taj zakon, a sada se čudi iako je sudjelovala u njegovoj izradi. Sada treba vaditi kestenje iz vatre, ocijenio je SDP-ov zastupnik Predrag Matić, bivši ministar branitelja. Ravnatelji škola s pravom su zabrinuti jer imamo 20-ak tisuća nezaposlenih branitelja i mogli bi preuzeti sve funkcije. Pozivam ih 150 da dođu i u Sabor, također bi trebali imati prednost, zaključio je Matić.Za HSS-ova Krešu Beljaka ovo je sramotan i nakaradan zakon jer živimo u državi u kojoj se stvorila kasta ljudi koji misle da imaju veća prava od ostalih. I sam sam hrvatski branitelj i ozbiljno razmišljam o tome da poderem braniteljsku iskaznicu i odreknem se svih prava koja proizlaze iz svih zakona. Mislim da se 1991. nitko nije borio za nekakve povlastice, nego da bismo se obranili od velikosrpske agresije, a svi oni koji traže veća prava od ostalih građana, ratni su profiteri, kritizira Beljak.GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš rješenje ocjenjuje aposlutno nedopustivim jer se ne može stavljati skupinu građana Republike Hrvatske u drugu kategoriju. Jednako tako to nije dobro za branitelje jer oni ne trebaju ni na koji način biti povlašteni ni stavljeni u posebnu kategoriju jer će, s druge strane, izazvati revolt drugih građana koji pitaju 'zašto?'. Pitanje je dokle sve to može ići i to nije dobro. Apsolutno trebamo poštovati branitelje i omogućiti im sve što treba, ali kada napravite korak previše, onda je to korak u provaliju, upozorila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!