Oporba i dalje inzistira na saborskom istražnom povjerenstvu

09.10.2020.

10:51

Autor: M.M./Hina

default error photo
Saborski zastupnik Tomislav Tomašević drži da je premijer morao znati za istragu vezanu uz JANAF.
Saborska oporba i dalje inzistira na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za aferu Janaf te očekuju od HDZ-a da u daljnjoj proceduri priloži amandmane na njihov prijedlog.-
Tomašević i Borić o istražnom povjerenstvu   

Saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) izjavio je da imaju plan B, ali da još nije vrijeme za to.

- I dalje inzistiramo na saborskom istražnom povjerenstvu, ako HDZ tvrdi da tekst nije dobar, a jesu za ideju istražnog povjerenstva, jer, kako oni kažu, to je i njima u interesu, mi očekujemo amandmane na taj tekst, rekao je Tomašević na novinarskoj konferenciji u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

HDZ je već najavio da neće prihvatiti prijedlog oporbe o osnivanju povjerenstva.

Tomašević ističe da je taj tekst predan u službenu proceduru, o njemu će se raspravljati i od zastupnika HDZ-a očekuje, ako smatraju da nešto nije dobro, da predlože kako to promijeniti. Očekuje i pritisak javnosti.

Rekao je da u prijedlogu za osnivanje saborskog povjerenstva nisu nikada tražili da se ispituje suce.

- Mislim da je primjereno, a primjereno je svagdje vani, pozvati određene članove pravosudne vlasti, pitati ih kako bi oni unaprijedili sustav i promijenili određene zakone koje smatraju loše napravljenima i zbog toga se više probijaju mjere ili se lakše vrši utjecaj politike izvršne vlasti na pravosudnu vlast, pojašnjava Tomašević.

Ne smatra da je to pritisak na pravosuđe u nekim konkretnim slučajevima ili suce kao takve.

Tomašević drži da je premijer Andrej Plenković morao znati za istragu vezanu uz Janaf.

- Direktor javnog poduzeća koji je pod sumnjom i mjerama za uzimanje mita, mislim da je to morao znati. Jer ako je to situacija da nije smio znati, mogao ga je postaviti i za glavnog državnog odvjetnika. Ne može biti takva situacija, kazao je.

- To što je trebao znati, ne znači da je trebao utjecati na istragu ili dovesti do probijanja mjera. Jer da je nakon takve informacije pridonio da su se probile mjere, onda premijer treba odgovarati, dodao je.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk govoreći o idućem koraku oporbe nakon odbijanja vladajućih da se osnuje istražno povjerenstvo rekao je da su u proceduru uputili prijedlog odluke i da ona će biti stavljena na dnevni red u poslovničkim rokovima, raspravljena na plenarnoj sjednici u poslovničkim rokovima i tamo će se moći vidjeti sve što stranke, pojedinci i Vlada i ostali što misle o tom prijedlogu.

Iako mislimo da je istražno povjerenstvo najbolji put i da je to plan A doista ima više mogućnosti nego slova u abecedi da bih opisao koji nam sve planovi stoje na raspolaganju, odgovorio je na pitanje ima li oporba plan B, dodavši da će oporba o drugim mogućnostima raspraviti prije nego što rasprava o istražnom povjerenstvu dođe na dnevni red plenarne sjednice.

Ustvrdio je i da premijer Plenković treba otići iz niza razloga, od kojih je jedan i njegova izjava da nije znao da se provodi istraga u Janafu.

- Mi smo rekli zašto nam povjerenstvo nije prihvatljivo jer iz odluke se vidi da su neki ciljevi i načini rada povjerenstva prilično općeniti, globalni, što je u suprotnosti s zakonom o istražnim povjerenstvima. A i metode da mi pred istražno povjerenstvo dovodimo, suce i državne odvjetnike, mislim da to nigdje niti u jednom paralamentu nije bilo viđeno, rekao je Dražen Bošnjaković.

Priznaje da postoji problem curenja informacija iz istraga, ali ističe kako to treba riješiti u okviru institucija koje već postoje, unutar saborskog Odbora za pravosuđe, Odbora za unutarnju politiku i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Na pitanje treba li premijer dati ostavku zato što nije znao za istragu u aferi Janaf Bošnjaković odgovara negativno.

- Premijer ne treba dati ostavku, on je vrlo jasno rekao da to nije znao, pravni stručnjaci su rekli da to političari ne trebaju znati, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!