Oporba i vladajući podržali izvješće pravobraniteljice za djecu

18.05.2023.

20:45

Autor: HRT/D.M./Hina

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Zoran Vukičević / HRT Radio Split

Izvješće pravobraniteljice za djecu za 2021. u saborskoj raspravi podržali su i oporba i vladajući, pri čemu je oporba izrazila nezadovoljstvo što se tek sredinom 2023. raspravlja o izvješću iz 2021. te poručila da treba primijeniti pravobraniteljičine preporuke.

Pravobraniteljica za djecu također je mišljenja kako to što se o izvješću za 2021. raspravlja tek sada nije dobra poruka djeci i svima onima koji se njima bave. 

 Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević kazala je kako se suočavamo s posljedicama pandemije i krize te da nam predstoje zahtjevni zadaci u zaštiti dječjih prava. Dodala je kako njezin ured surađuje s brojnim udrugama u zaštiti prava djece kako bi im se pružila primjerena zaštita te naglasila kako je potrebna sustavna podrška djeci i svima onima koji se njima bave. Apelirala je da se osluškuju djeca i signali koje šalju te da treba brinuti o njihovim interesima, zahvalivši na kritikama i konstruktivnim prijedlozima iznesenim u saborskoj raspravi. 

Andreja Marić (klub SDP-a) izvješće je ocijenila sveobuhvatnim te najavila podršku dodavši da zabrinjavaju podaci o porastu prijava pravobraniteljici (2004). Upozorila je da se najveći broj prijava odnosi na kršenje osobnih prava djece, Dodala je kako očekuje da pravobraniteljica i dalje ukazuje na kršenje prava djece i preporuke za unaprjeđenje njihovih prava. Pozvala je Vladu na donošenje zakonskih odredbi u smjeru učinkovitije zaštite zaštite prava djece, a upozorila je na i povećano stradavanje djece u prometu, obiteljskog nasilja kao i njihova broja u institucijama.

Najbrojnije povrede prava djece u sustavu obrazovanja


Vesna Bedeković (klub HDZ-a) najavivši potporu izvješću pravobraniteljice osvrnula se na porast prijava pravobraniteljici koje se odnose na djecu s teškoćama u razvoju te upozorila da oko 20 posto djece živi u riziku od siromaštva. Također je upozorila je kako su najbrojnije povrede prava djece u sustavu obrazovanja te na značajan porast nasilja nad djecom u obitelji, stradavanje u prometu kao i povećanje njihova broja u institucijama.

Ivana Kekin (Možemo) podržala je izvješće i pozvala na djelovanje u skladu s preporukama pravobraniteljice. Ocijenila je kako je reakcija socijalne službe i pravosuđa na kršenja dječjih prava zakašnjela i nedovoljna te da se postupa nepravovremeno i neujednačeno u slučaju vršnjačkog nasilja. Prozvala je Ministarstvo zdravstva vezano uz mentalno zdravlje djece i mladih upozorivši na alarmantno stanje zbog nedovoljnog broja liječnika i kapaciteta.

I Anka Mrak Taritaš (klub Glasa i Centra) raspravu o izvješću pravobraniteljice za djecu za 2021. sredinom 2023. ocijenila je poraznim te apelirala da se ustroje obiteljski sudovi. Katarina Nemet (klub IDS-a) rekla je kako treba prepoznati i osvijestiti činjenice da postoje problemi te da idući korak treba biti njihovo rješavanje ili svođenje na najmanju moguću mjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!