07:37 / 28.02.2018.

Autor: D.M./I.M.//HRT

Oporba jedinstveno protiv ministrice Martine Dalić

-

-

Foto: - / -

Oporba vjeruje da i dio vladajućih neće riskirati vlastiti politički kapital da spasi, kako kažu, kompromitiranu ministricu.
Oporbene stranke i nezavisni zastupnici održali su u Saboru, na poziv Mosta - sastanak o inicijativi da se izglasuje nepovjerenje potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja nakon sastanka je izjavio kako su se na sastanku usuglasili da idu u opoziv ministrice Dalić, a ne cijele vlade.

"Dogovorili smo da ćemo biti jedinstveni. Znamo da je ova koalicija dobro plaćena i da je čvrsta, ali želimo da Milorad Pupovac, Darinko Kosor ulože svoj politički kapital na Martinu Dalić. Želimo čuti kako premijer Andrej Plenković brani Martinu Dalić u Saboru, istaknuo je Nikola Grmoja. "Ako smo opozicija trebali bi se usuglasiti oko puno stvari. Mislim da tu ima ljudi koji nisu opozicija - oni koji imaju upitnik, treba li rušiti ovu Vladu ili ne", kazao je predsjedi HSS-a Krešo Beljak. Dodao je kako se radi o pojedincima. "Nadam se da će biti dovoljno ruku za inicijativu za pokretanje opoziva ministrice Dalić, rekao je Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida, nakon sastanka. Izrazio je nadu da će savjest proraditi i kod nekih iz vladajuće većine.IDS i GLAS dat će svoju suglasnost za pokretanje opoziva Martine Dalić, no prije toga ove dvije stranke zatražile su od svih oporbenih stranaka i Mosta da potpišu suglasnost za uvrštenje u dnevni red Sabora ratifikacije Istanbulske konvencije. "Nije nikakav problem da podržimo opoziv Martine Dalić. Sutra ćemo poslati dopis svim klubovima da se na dnevni red saborske sjednice uvrsti ratifikacija Istanbulske konvencije. Jedino tako možemo pokazati raskol HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera. Opozicija će glasovati kako će glasovati. Opoziv Dalić ide dalje, bez obzira na to kako će tko iz oporbe glasovati o Istanbulskoj konvenciji", potvrdila je nakon sastanka Anka Mrak Taritaš.Sastanak je počeo sa zakašnjenjem od petnaestak minuta, a napustio ga je bivši mostovac Vlaho Orepić. Kazao je kako podržava opoziv Martine Dalić, a sastanku će se odazvati kad bude ozbiljnije organiziran.  Pitanje povjerenja članu, predsjedniku ili Vladi u cjelini može se pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja zastupnika, odnosno, na temelju 31 zastupničkog potpisa. Kada se skupi dovoljan broj potpisa, prijedlog za opoziv odmah se uvrštava na dnevni red. Od tada teče osmodenvni rok u kojem se Vlada treba očitovati dok se parlamentarna rasprava mora provesti najkasnije u roku 30 dana. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 76 glasova.

Istovremeno, SDP je izašao sa svojim zahtjevima - traže hitnu izmjenu lex Agrokor, višečlanu upravu, javni nadzor i transparentnost cijelog procesa koji bi doveo do nagodbe. Zahtjeve SDP-a u emisiji Studo 4 dodatno je obrazložio Ivo Jelušić. "U vezi s inicijativom oporbe za pokretanjem opoziva ministrice Dalić, disonantni su tonovi i s jedne i s druge strane. Nisam vidio jedinstvo oporbe u tome. Vladajuća većina je stabilna", poručio je uoči sastanka oporbe gostujući u Studiju 4 predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!