13:55 / 02.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Oporba: Kasni se s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog kašnjenja, Hrvatska je pretrpjela velike financijske štete, poručuju.
Nakon najave da će do kraja jesenjeg zasjedanja Hrvatski sabor proglasiti isključivi gospodarski pojas (IGP), predstavnici nekih oporbenih stranaka su pozdravili tu odluku, uz napomenu da se s njom jako kasni zbog čega je Hrvatska pretrpjela velike financijske štete.

➡️ Proglašenje gospodarskog pojasa - ima li što sporno?
➡️ HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu 
➡️ Slovenija prati događaje oko proglašenja gospodarskog pojasa

- Isključivi gospodarski pojas je pobjeda hrvatskog naroda. Na žalost, dosta kasno, ali bolje ikada nego nikada jer milijarde koje smo prosuli i štete koje su nanesene našim ribarima u ribljem fondu ne može nitko vratiti niti će tko odgovarati, ocijenio je Mostov Miro Bulj.

- No, napokon su oni koji su nas proglašavali populistima i niškoristima došli na naše stavove. IGP apsolutno nije isto što i ZERP, kako je tvrdio HDZ, i mi njegovim proglašenjem napokon dobivamo suvereno pravo nad 24 tisuće km2 našeg mora, zaključio je.

Suverenisti: Hrvatska je sve samo ne suverena država

Hrvoje Zekanović
iz Hrvatskih suverenista upozorio je na problem proglašenja isključivog gospodarskog pojasa ako bude proglašen na istovjetan način kako je proglašen zaštićeni ekološko-ribolovni pojas.

- Sve zemlje EU imaju pravo loviti ribu u zaštićenom ekonomsko-ribolovnom pojasu koji je proglasila Hrvatska pa ako se na isti način namjerava proglasiti i isključivi gospodarski pojas, onda će Hrvatski suverenisti biti protiv toga. To je obmana javnosti i to se radi samo zbog toga da bi Talijani zaštitili svoj dio Sredozemnog mora, dodao je.

Hajduković: Odluku podržavamo, no proglašenjem IGP-a neće se promijeniti ništa

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković izjavio je da podržavaju proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu , no da ta odluka za hrvatske ribare ništa radikalno ne mijenja, već ona prati talijansko proglašenje pojasa čime će se dodatno zaštititi Jadran.

- Na kraju dana, ovim proglašavanjem s hrvatske strane se neće promijeniti radikalno ništa za hrvatske ribare. Naravno podržavamo tu odluku. Proglasit će se zbog talijanskog proglašenja, jer će ono zaštiti njihov dio Jadrana. Oni sada nemaju niti jedan sličan ugovor koji štiti njihove vode od ribarica iz trećih zemalja, rekao je Hajduković novinarima u Saboru. Dodao je kako će biti zanimljivo ćuti što o svemu ima za reći HDZ te zašto su promijeniti mišljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!