Oporba: Korupcija kod potpora; HDZ: Pomogle su poljoprivredi i industriji

23.03.2023.

21:14

Autor: P.F./Hina/HRT

Novčanice eura

Novčanice eura

Foto: ilustracija / Pixabay

Saborska oporba je tijekom rasprave o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2021. godinu podsjetila na slučajeve korupcije kod njezinih dodjela, a HDZ je istaknuo da su potpore pomogle poljoprivredi i velikom broju industrije da ostanu na tržištu za vrijeme pandemije koronavirusa.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić rekao je da su državne potpore dodijeljene u 2021. godini iznosile 20,2 milijarde kuna ili 4,68% BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu (za 4,2%). Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna.

Vukovac: Toliko je toga kompromitirano kod dodjela potpora


- Toliko je toga kompromitirano kod dodjela potpora da se u izvješću trebalo dodati rubriku vjerovali ili ne, rekla je Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorivši na malverzacije s potporama.

Upozorila je i da je Hrvatska daleko najgora članica EU kada su u pitanju istrage europskog javnog tužitelja koji je prošlog tjedna objavio da je u našoj zemlji tijekom prošle godine pokrenuo 23 istrage zbog sumnje u malverzacije s europskim novcem u ukupnoj vrijednosti od 313,6 milijuna eura. Pribroje li se tome i tri istrage naslijeđene iz 2021. godine, u Hrvatskoj su europski tužitelji vodili 26 istraga, a ukupna šteta nanesena kaznenim djelima procijenjena je na 324,1 milijuna eura, dodala je.

Upitavši se koliko je naš sustav potpora otporan na korupciju i malverzacije, Vukovac je podsjetila na krađe novca kroz potpore u aferama Softver, bivšeg ministra Tomislava Tolušića te kutjevačkog vinara Josipa Galića.

I Nikola Grmoja (Klub Mosta) upozorio je na korupciju vezanu uz trošenje novca namijenjenih potporama kazavši kako je naša zemlja po tim brojkama najkorumpiranija zemlja EU. Pri tome, kako je ustvrdio, u velikoj mjeri sudjeluju najviši državni dužnosnici, najuži krug suradnika premijera Andreja Plenkovića, ali i sam premijer Plenković.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici založili su se da bi se u budućim izvješćima ne bi trebale nalaziti samo suhoparne brojke, već i podaci o tome tko je dobio potporu, u kojem iznosu te kako su se sredstva trošila i koji su rezultati trošenja novca.

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je da je u projekt Slavonija, Baranja i Srijem od 2016. godine do danas uloženo puno novca, ali su njegovi rezultati pad broja stanovnika u Osječko-baranjskoj županiji za 15%, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 20%. Smatra i da Slavonci nisu imali nikakve koristi od gradnje vinarija Tolušića i Galića, a čiji su projekti trenutno pod lupom europskih i hrvatskih istražitelja.

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) upozorio je da su dvije pandemijske godine - 2020. i 2021. godina pokazale, kako je rekao, jako puno felera u našem gospodarskom sustavu i proizvođačkim djelatnostima jer je bilo da smo u puno industrija i prehrambene proizvodnje u velikom minusu, jer nismo u stanju proizvesti dovoljan potreban broj proizvoda.

- Osim toga što smo upucavali potpore, nismo pokušali strukturno promijeniti apsolutno ništa, kazao je.

Borić: Vukovac čitala izvješće o radu DORH-a


Na oporbene kritike vezane uz korupciju reagirao je HDZ-ov Josip Borić kazavši kako mu se činilo da je na temu godišnjeg izvješća o državnim potporama za 2021. godinu Vukovac uzela krivi papir pa čitala izvješće o radu DORH-a, a Grmoja čitao nešto sa svog Antikorupcijskog vijeća.

Kritizirao je i oporbu što nije pokazala interes za raspravu o tom izvješću jer su ubrzo nakon izlaganja u ime klubova napustili sabornicu u kojoj su ostali samo zastupnici HDZ-a.

Borić je istaknuo i da su potpore držale poljoprivredu, ribarstvo i velik broj industrije na životu jer nadoknađuje ono što ne mogu samo priskrbiti svojim radom te im time država pomaže da ostanu na tržištu.

- To ne zavrjeđuje nikakvu pažnji niti oporba o tome ima što reći, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!