16:49 / 26.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Oporba kritizira Vladin plan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Marić izrazio je nadu da će Vlada do ljetne stanke izaći s novim poreznim paketom. Kazao je da na Vladinu stolu nije porez na nekretnine nego porezno rasterećenje poduzetnika i građana.
Nakon što je Vlada prihvatila Nacionalni program reformi 2018. i Program konvergencije RH za razdoblje 2018.-2021., na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za financije i državni proračun zastupnicima su ih predstavili i na njihova pitanja odgovarali ministar financija Zdravko Marić i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Zastupnika SDP-a Marka Vešligaja i vanjsku članicu Odbora za europske poslove Niku Šimurinu zanimale su promjene u poreznom sustavu, hoće li se smanjivati porezno opterećenje, porez na dohodak, PDV i hoće li se uvoditi porez na nekretnine.

Ministar Marić nije htio iznositi detalje, ali je izrazio nadu da će Vlada do ljetne stanke izaći s novim poreznim paketom. Kazao je da porez na nekretnine nije na stolu Vlade nego porezno rasterećenje poduzetnika i građana te da je PDV tema o kojoj će se tek razgovarati, ali nije htio prejudicirati u kojem će smjeru ići razgovori.

Nezavisnog Marina Škibolu zanimalo je pitanje demografske obnove, na što je Marić uzvratio da je u Programu reformi cijelo područje posvećeno tom problemu, da je predviđen čitav set mjera te da svaki uključuje gospodarstvo.

Ivanu Lovrinoviću (Promijenimo Hrvatsku) Vladine su procjene preoptimistične jer ne vidi podlogu za njih i smatra da je situacija puno lošija od prikazane te da nam treba rast od najmanje 3,5 posto.

Marić se složio s njim o potrebi tolikog rasta i razine koja će generirati rast zapošljavanja. Kazao je da trebamo učiniti sve kako bismo zadržali ljude da ne odlaze iz Hrvatske, vratili one koji su otišli i privukli nove, pri čemu kao važan segment vidi obrazovanje. Nije se složio s Lovrinovićevom procjenom da treba ukinuti deviznu klauzulu kako bi se potaknuo izvoz, rekavši da je tečajna politika u ingerenciji HNB-a te da za hrvatski izvoz postoji prostor, izvoznici su uspjeli preživjeti i jaki su.

SDP-ov Branko Grčić ustvrdio je da nam godišnje na raspolaganju stoji 1,5 milijardi eura iz europskih fondova, što stopu rasta može dignuti za 1,5 posto te zapitao odustaje li Vlada od reformi jer nam i to može donijeti nešto manje od jedan posto rasta. Prema njegovu mišljenju, reforme i investicije, pogotovo one financirane europskim novcem formula su za rast gospodarstva. Upozorio je i da se tržište rada drastično unazadilo imigracijom najproduktivnijeg dijela radne populacije te istaknuo da imamo radna mjesta, ali nema ljudi pa time ni uplata čime se unazađuje i mirovinski sustav. Vladin program ocijenio je prekonzervativnim za provođenje reformi jer smatra da Vlada ima instrumente da rast učini višim.

Predsjednik Odbora za europske poslove HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević dojma je da se sve više oslanjamo na turizam i usluge, a sve manje na proizvodnju te strahuje da rast plaća nije u skladu s rastom produktivnosti.

Čelnica Odbora za financije i državni proračun HDZ-ova Grozdana Perić očekivala je, kaže, veću projekciju rasta te poručila da ćemo morati biti ambiciozniji kad je riječ o izvozu i ne oslanjati se samo na usluge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!