15:03 / 22.02.2019.

Autor: HRT

Oporba: Na ocjenu ustavnosti Zakon o udomiteljstvu

Foto: Patrik Macek/PIXSEL

Foto: Patrik Macek/PIXSEL

Foto: - / -

Ustavnom sudu bit će predan zahtjev 33 oporbena zastupnika kojim traže ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.
Ustavnom sudu bit će predan zahtjev 33 oporbena zastupnika kojim traže ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, koji ocjenjuju diskriminatornim, jer formalnim i neformalnim životnim partnerima onemogućuje udomljavanje, najavljeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Sabina Glasovac
(SDP) rekla je da Zakonom o udomiteljstvu, izglasanom u prosincu prošle godine, nije dopušteno udomljavanje registriranim partnerima i podsjetila da je SDP amandmanom upozorio da se tim zakonom diskriminira životne partnere, ali ga je Vlada odbila uz obrazloženje da "radi u korist i najboljem interesu djece".

- Ne postoji nijedan realni element po kojem osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Nijedan građanin ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi, poručila je Glasovac. Dodala je da smo se prije nekoliko desetaka godina borili protiv fašizma, a danas je "i ovo antifašistička borba, borba za svakog čovjeka i borba protiv diskriminacije".

Peđa Grbin (SDP) upozorio je da je isključivanjem formalnih i neformalnih životnih partnera iz udomljavanja povrijeđen niz odredbi Ustava, ali i prava koja štiti Europska unija (EU) jer se izuzeće ne odnosi samo na hrvatske građane nego i građane EU-a.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević istaknuo je da "gejevi i lezbijke imaju obitelj kao i svi mi ostali". Upozorio je da diskriminatornih odredbi ima ne samo u Zakonu o udomiteljstvu nego i u Zakonu o hrvatskom državljanstvu i nizu drugih.

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je Zakon o udomiteljstvu "politički uškopljenim kako bi se zadovoljile ideološke potrebe HDZ-a", što pokazuje da "HDZ i njegovi nazadnjački spavači nisu spremni za europsku Hrvatsku".

Od 33 zastupnika koja su potpisala zahtjev Ustavnom sudu 25 ih je iz SDP-a, a tu su i Mrsić, SDSS-ov Boris Milošević, HSS-ovi Davor Vlaović i Željko Lenart, zastupnik talijanske manjine Furio Radin i trojac iz Kluba neovisnih zastupnika - Glavašević, Marko Vučetić i Tomislav Žagar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!