11:02 / 25.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Oporba napustila glasanje o proračunskim amandmanima

-

-

Foto: - / -

Na početku sjednice klubovi zastupnika zatražili su stanku, nakon čega je oporba napustila sabornicu.
Saborska oporba napustila je sabornicu uoči glasanja o amandmanima na predloženi državni proračun za 2021. poručivši kako neće sudjelovati u glasanju jer zastupnici većine nisu sudjelovali u raspravi i izjašnjavanju o tristotinjak mahom amandmana oporbe.

➡️Sabor donosi proračun i raspravlja o Ćoriću

Na početku sjednice klubovi zastupnika zatražili su stanku, nakon čega je oporba napustila sabornicu.

- Nažalost, vladajući su pokazali na koji način razumiju suradnju i na koji način kad se Hrvatska i svijet suočavaju vjerojatno s najvećom mirnodopskom krizom nakon Drugog svjetskog rata pokazuju spremnost da iz te krize izađemo. A ta suradnja se svela na to da su prihvatili samo 3 ili 4 amandmana, a sve ostalo su odbili, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.- Ta je primjedba potpuno promašena, a odlazak oporbenih kolega pokazuje da im nije stalo do provedbe proračuna koji osigurava gospodarski napredak, potporu gospodarstvenicima i građanima u borbi protiv pandemije, poručio je šef HDZ-ova kluba Branko Bačić.

Od 331 amandmana Vlada je prihvatila samo nekoliko, ni jedan suštinski, čime je pokazala potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se država nalazi, rekao je Peđa Grbin (SDP).

Isto je najavio i Miroslav Škoro (DP). Predstavnici većine gotovo da nisu htjeli sudjelovati u raspravi, to je nastavak djelovanja trgovačko-uhljebničke koalicije, ne trebamo imati "mletačku koncepciju" prihvaćanja proračuna, poručio je.

- Odbijanjem gotovo svih oporbenih amandmana pokazali ste da ste najpametniji, razumijete zašto ne treba ulagati u infrastrukturu, pojačavati dječje doplatke vi razumijete, mi ne razumijemo, rekao je vladajućima Božo Petrov (Most) i poručio im kako im danas "nitko ne zavidi na znanju koje imaju". Iskoristili ste ga samo da vama bude dobro, poručio je vladajućima.

Petrov je nakon izlaska iz Sabora rekao kako je neprihvatljivo da od 300 amandmana gotovo sve, njih čak 297, Vlada odbije. 

- 150 amandmana podnio je Most. Nije nama problem što su odbili naše amandmane. Nama je problem što tih zadnjih 12 sati od vladajućih gotovo nikoga nije bilo u Saboru. Nije ih briga što oporba ima reći. Očito ih nije briga ni za ulaganje u manje sredine ni za zdravstveni sustav. Iskoristili su svije pozicije da sebi i svojima olakšaju i omoguće lakši život. Njih je jedino briga da imaju 76 ruku u Saboru koji će po zadatku dignuti ruke. To nije politika kakvu mi u Mostu vidimo da može pomoći Hrvatskoj, zaključio je.Hrvoje Zekanović (HS) Vladu proziva za licemjerno ponašanje. Kad je počela koronakriza tražio se konsenzus o zakonu o Stožeru civilne zaštite, prihvatili smo ga, ako smo podržali Stožer i Vladi da rukovode krizom, mogli smo i dalje sudjelovati u tim procesima kroz kreiranje proračuna, no to nam se nije omogućilo, rekao je zastupnik.

Ne želimo sudjelovati u ovom cirkusu, u glasovanju o amandmanima, poručio je i Tomislav Tomašević (ZLB) zamjerajući Vladi što je automatski odbila sve amandmane oporbe.

- Dan i pol, dok je trajala rasprava o našim amandmanima, nije bilo ni jednog zastupnika većine, e sad na glasanju neće biti nas, odlučili ste napraviti sve po svom, bez dijaloga s oporbom, rekao je Tomašević, pa s ostalim oporbenim kolegama napustio Sabornicu.

Tomislav Tomašević je nakon izlaska iz Sabora rekao kako je desni i lijevi dio oporbe izašao jer ne želi sudjelovati u ovom cirkusu.

- Građani su oporbi dali malo manje glasova od vladajućih. Odnos je 76:75. Iako je desni i lijevi dio oporbe izašao van, nije bilo nikakve želje za dijalogom između vladajućih i oporbe da se prihvate i razmotre barem neki dio amandmana, više od 300 amandmana koje je  oporba predala. Svaki stoti amandman je usvojen, simbolike radi. Usvojeni su na način  da su čak vladajući mijenjali s kojih se pozoicija uzima novac, prihvatili su na koje se pozicije stavlja novac, ali nisu prihvatili dio amandmana koji uzima novac s određenih stavki.  Evo i sad jedan po jedan amandman Vlada odbija, to nije dijalog. Posebice u vrijeme krize gdje svaka ideja i prijedlog nam treba biti u interesu da se što brže izvučemo iz ove krize i idemo naprijed, rekao je Tomašević.- Shvaćam ljutnju oporbe, no treba biti realan, proračun je realno napravljen, rekao je Dario Hrebak (HSLS-Reformisti).

Nakon odlaska oporbe Sabor je nastavio glasati o amandmanima koje je Vlada odbila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!