21:22 / 07.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Oporba: Nema pravosudne reforme, to su kozmetičke promjene

-

-

Foto: - / -

Raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću i o područjima i sjedištima sudova, Hrvatski sabor nastavit će u četvrtak ujutro.
Saborska oporba, konkretno Most, Živi zid i SDP poručili su resornom ministarstvu da pravosudna reforma koju je predložilo nije istinska reforma, nego da se se radi tek o kozmetičkim zahvatima. Raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću i o područjima i sjedištima sudova, Hrvatski sabor nastavit će u četvrtak ujutro.

Određujem malo dužu stanku, do sutra u 9,30, kazao je dvije minute prije 20 sati, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić potvrđujući time obećanje dano Mostu da će se rasprava, započeta kasno poslijepodne, prekinuti u 20 sati.

Most je prijetio da će, ne bude li tako, odnosno ako budu prevareni ići na traženje stanki i raditi cijelu noć, nezadovoljni što o tako važnim zakonima Sabor raspravlja pod okriljem noći.

Zakoni se bave formom, ne sadržajem

Zakoni se bave time hoće li sudovi biti u Splitu ili Sinju, hoće li dokumenti biti digitalizirani. Za građane su te izmjene potpuno nebitne, njih zanima sudi li se brzo, zakonito, u rokovima, jesu li jednaki pred zakonom, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) i apostrofira lanjsko izvješće SOA-e da je 20 sudaca korumprirano i da predstavljaju sigurnosni problem za državu.

Ne radi se o istinskoj pravosudnoj reformi, suglasio se i Robert Podolnjak (Most) koji drži da izmjene ne idu dovoljno daleko, da su organizacijske prirode, da se sustav općinskih sudova ponovno resetira bez jasnih pokazatelje zašto se to radi.

Predloženim rješenjima posebno je nezadovoljan Miro Bulj (Most). Dalmatinskoj zagori se samo gase institucije, kaže Bulj upirući prstom u prijedlog da se naprave općinski sudovi Split 1 i Split 2, umjesto da se ponovno oformi Općinski sud u Sinju, koji, uvjerava, ima za to povijesne, geografske, političke i druge uvjete.

Orsat Miljenić (SDP) traži da se razjasni ideja o povećanju broja općinskih sudova. Izražava bojazan da će se time otežati specijalizacija, kolanje spisa, pa ljudi opet neće biti zadovoljni. Osim toga, to nije trend, samo je Srbija vraćala općinske sudove, tvrdi Miljenić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tumači kako postoje neki sudovi koji su preglomazni, kojima je teško upravljati i vjeruje da će se postići balans. Brinemo da ne vratimo kotač natrag, da ne proizvedemo minijaturne sudove koji neće moći odgovoriti zahtjevima, kaže ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!