16:19 / 10.11.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Oporba: O mjerama treba odlučivati Sabor, ne Stožer

Saborsko Predsjedništvo s predsjednicima klubova zastupnika

Saborsko Predsjedništvo s predsjednicima klubova zastupnika

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba zatražila je da o ulasku u Sabor i drugim epidemiološkim mjerama odluku donosi Sabor, a ne Stožer. Time su oporbeni zastupnici reagirali na zaključke saborskog Predsjedništva , prema kojima će ubuduće biti potrebna covid potvrda za ulazak u tu instituciju.

Peđa Grbin, zastupnik i predsjednik SDP-a ističe kako možda neki doista imaju pravo zaraziti se, ali apsolutno nitko u ovoj zemlji nema pravo zaraziti druge.

- Podsjećam da su se vodili kazneni postupci zbog širenja zaraznih bolesti i, bio ti hrvatski zastupnik ili ne bio, ne smiješ ići okolo i zaraziti druge. To se ne smije. Sloboda ima ograničenja, a jedno od ograničenja je zdravlje i život drugih osoba, pri čemu je jasno da se radi o Zlatku Hasanbegoviću. Ne možeš biti slobodan da nekoga zaraziš i ubiješ ga, takve slobode nema, poručio je.


Upozorio je da su mjere Vlade i Stožera i dalje nekonzistentne. 


- Ne znamo kako će se provoditi i kako će sljedeći tjedan funkcionirati nastava, hoće li s djecom koja budu na online nastavi moći biti roditelji, upozorio je Grbin.


Smatra da Vlada hitno mora donijeti novi paket mjera koji će i poslodavcima i radnicima osigurati mogućnost rada od kuće, pogotovo roditeljima djece u nižim razredima. 


- Mjere su nam potrebne, i to što prije. Nije vrijeme za praćenje situacije, vrijeme je za djelovanje, istaknuo je.


Grbin je kazao da se u Klubu SDP-a samo jedna zastupnica iz zdravstvenih razloga nije mogla cijepiti, no uvijek postoji mogućnost testiranja.

- U ovom trenutku, s ovako velikim brojem zaraženih, potreban je dio osobne odgovornosti, ali i konkretne mjere i konkretno djelovanje Vlade. Ne može se odgovornost prevaliti samo na građane, zaključuje šef SDP-a.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta istaknuo je da nisu sasvim zadovoljni zaključcima sabporskog Predsjedništva te misli da se na plenarnoj sjednica trebalo raspraviti o novim mjerama.


- Pravno gledajući, puno toga je sporno i mislim da možemo očekivati i nove tužbe, da će to trajati i ne znamo ishod. S obzirom na situaciju u kojoj se mnogi građani, s pravom zabrinuti i bune se protiv ovih restriktivnih mjera i prava na rad, mudro je i opravdano da Sabor kao najviše zakonodavno tijelo preuzme inicijativu i raspravi o tome. To bi umirilo građane, a mi bismo do kraja prihvatili našu odgovornost, kazao je.


Podsjetio je i da je predsjednik Republike već ranije govorio da treba proglasiti izvanredno stanje jer svi vidimo da su suspendirana temeljna prava i slobode zbog čega Sabor treba raspravljati o tome.

Bartulica ne zna koliko članova njegova Kluba nema covid potvrdu. Kaže, prepustili su na savjest svakog zastupnika kako će se ponašati u sljedećem razdoblju. 


- Ja svakako planiram dolaziti u Sabor, testirat ću se, no nisu mi drage ove mjere i dosta ih je nelogično i ovo ne smije proći bez ozbiljne rasprave u Saboru jer je pitanje imaju li covid potvrde uopće učinak, rekao je Bartulica. 

Benčić smatra da se odluka trebala donijeti dvotrećinskom većinom


- Mi smo tražili da postupanje prema zastupnicima bude isto kao i prema svim drugim građanima u smislu covid potvrda i mogućnosti sudjelovanja na sjednicama. Međutim, činjenica je da je Predsjedništvo i danas imalo problem s onim što smo upozoravali, a to je da se odlukom Stožera ne može ograničavati saborski mandat, istaknula je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.


Ona je, kao i svi zastupnici iz njezina Kluba, cijepljena. Ne vidi problem u testiranju onih koji se ne žele cijepiti, ali se slaže sa zastupnikom Domovinskog pokreta Zlatkom Hasanbegovićem da bi se ovakve ograničavajuće mjere ipak trebale donositi u Saboru dvotrećinskom većinom prema članku 17. Ustava.

- Ova odluka se trebala donijeti dvotrećinskom većinom i jednako za sve građane. Bez obzira na to što saborski zastupnici imaju drugačiji položaj i nisu zaposlenici Sabora, komunikacijski je to loše, ali i u smislu solidarnosti. Svi smo zajedno u ovome i svi zajedno moramo isplivati pa i podnijeti određene žrtve. Prvi smo to mi saborski zastupnici, poručila je.


Saborski mandat je ustavna kategorija i ne može se odlukama Stožera mijenjati i na neki način ograničavati, napomenula je Benčić.


Smatra da bi građani koji traže testiranje jer se ne žele cijepiti trebali participirati u troškovima za to, a ne da ide na teret proračuna institucija u kojima rade. Zastupnici, koji ionako imaju velike plaće, trebali bi plaćati sami testiranje, poručuje. 


- Osobni izbor necijepljenja podrazumijeva i razinu odgovornosti, naglasila je Sandra Benčić.


Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista ocijenio je da Stožer koji odlučuje i upravlja krizom nije dovoljno kompetentan, da nije dao odgovarajuća rješenja i da donosi diskriminatorne odluke.


Smatra da se borba protiv virusa ne može se temeljiti samo na cijepljenju,  niti represivne mjere donositi samo na poziciji cijepljeni - necijepljeni.


- Ograničavanje prava i sloboda ne smije se dati ni u ruke Predsjedništvu Sabora ni Stožeru, u tu raspravu mora se uključiti više stručnjaka, istaknuo je Sačić. 


Priznao je da sam nije cijepljen i da se ne želi testirati na način uzimanjem brisa iz nosa.


-Ja sam bio vojni zapovjednik, ovo je stanje krize gdje mora biti mrtvih, samo je pitanje hoće li ih biti više ili manje, a ovo vodstvo nema odgovor na to pitanje0 ustvrdio je, među ostalim, Sačić.


Marin Miletić najavio je da će Klub Mosta predsjedniku Sabora uputiti zaključak da sve one mjere koje onemogućuju građanima da pristupe tijelima državne i javne vlasti raspravi Hrvatski sabor, a ne da takve odluke donose neka druga tijela.


- Na Predsjedništvu sam rekao da je sada evidentno jasno da, po svim znanstvenim istraživanjima, i cijepljeni prenose virus tako da covid potvrde nemaju nikakvog smisla, kazao je.


Klub Mosta predlaže da se testiraju svi, Hasanbegović neće raditi ni online 


Klub Mosta, dodaje, predložio je da se u tri tjedna testiraju svi građani, i cijepljeni i necijepljeni, kako bismo vidjeli gdje smo.


- Mi svoj posao i zadaću shvaćamo vrlo ozbiljno i, ako se testiramo kada idemo na utakmice ili hodočašća, onda ćemo se definitivno testirati i kada dolazimo na svoje radno mjesto i nemamo nikakvih problema s tim da sami snosimo troškove svog testiranja, istaknuo je Miletić.

Upozorio je da Stožer treba dobro razmisliti o smislu covid potvrda, budući da imamo proboj virusa upravo preko onih koji su cijepljeni tamo gdje ga ne bi trebalo biti, a to su zdravstvene ustanove i starački domovi.


Zlatko Hasanbegović najavio je da "'svoj posao neće odrađivati ni online jer se radi o protuzakonitoj i protuustavnoj uzurpaciji parapolitičkog tijela, koje ne može donositi odluke, a kojima se nedvojbeno ograničavaju temeljna ljudska prava".


- Činjenica je da je riječ o kršenju i ograničavanju temeljnih ljudskih prava, ne samo zastupnicima, već značajnom broju građana. Jedini način da se prevlada ovo stanje i da izađemo iz situacije gaženja Ustava i zakona i da prestanemo biti kolektivni licemjeri je da Sabor temeljem Ustava proglasi izvanredno stanje i sve ove ograničavajuće i segregacijske odluke donese dvotrećinskom većinom, apelirao je Hasanbegović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!