07:43 / 14.07.2020.

Autor: Vijesti/IMS/P.F./M.Š./HRT

Oporba odbila doći na sastanak s Plenkovićem

-

-

Foto: - / -

Plenković je o sastanku koji planira s vođama svih parlamentarnih stranaka novog 10. saziva Sabora rekao kako nije riječ o "skupljanju žetončića".
Veliki dio oporbenih čelnika odlučio je ne doći na sastanak u Banske dvore s čelnikom HDZ-a i budućim mandatarom Andrejom Plenkovićem. - Mi smo pozvali na sastanak čelnike vodećih stranaka, tema sastanka nije bilo podebljanje parlamentarne većine, već razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskoj, rekao je novinarima ispred Banskih dvora glasnogovornik Vlade Marko Milić.

- Dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na trenutak u kojem se Hrvatska nalazi. Htjeli smo organizirati pojedinačni sastanak s premijerom, a ne skupni, a zbog poštovanja prema njima, prema njihovim biračima. Htjeli smo razgovarati o izazovima i ništa više, dodaje.

Što se tiče mogućeg novog sastanka s oporbom Milić kaže da misli da za time nema potrebe.

- Izdvojili smo vrijeme i htjeli smo se dogovoriti oko pojedinačnih sastanaka, ali oni za to nisu pokazali političku volju, neki su javno izašli s nekim razlozima koji su po meni neozbiljni. Hrvatska se nalazi u najosjetljivijim trenucima od Domovinskog rata.

- Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što je u interesu cijele Hrvatske, zaključuje.

Nikola Grmoja iz Mosta pojavio se pred Banskim dvorima.

- Nadali smo se konstruktivnom sastanku, sve smo naše razlike stavili po strani. No kada smo vidjeli da nitko ne ide na sastanak, onda to više nema smisla. Vidjeli smo da to nije sastanak s opozicijom. Bilo bi najbolje da premijer pozove sve predstavnike opozicije na jedan zajednički sastanak, kako ne bi ostao prostor za sumnju da se radi o "debljanju" parlamentarne većine. Ta većina je tanka, on sada nema većinu kojom se lako može vladati zemljom.

- Mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka prvenstveno nije transparentan i dobar i na taj se poziv nismo odazvali. SDP je oporbena stranka, mi nismo s HDZ-om ni u kakvoj koaliciji i mislim da sastanak u četiri oka ne bi bila dobra poruka, ali bi se odazvali da je to bio sastanak premijera s cijelom oporbom ili s dijelom oporba koja je nama ideološki bliska, kaže glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Tomislav Tomašević ispred platforme Možemo! pojasnio je u čemu je problem te zašto nisu htjeli doći na sastanak.

- Mene takav sastanak podsjeća na političku trgovinu jer se inzistira na sastanku "jedan na jedan". U takvoj situaciji nismo htjeli sudjelovati. Mi jesmo kao oporbeni saborski klub spremni za razgovor s premijerom kada se konstituira Sabor odnosno kada mi postanemo zastupnici.

Plenković o razgovoru s oporbom: Nema snubljenja, to su normalni razgovori

Budući mandatar Vlade Andrej Plenković rekao je jučer o sastanku s vođama svih parlamentarnih stranaka novog, 10. saziva Sabora kako nije riječ o "skupljanju žetončića".

- Ako netko od izabranih zastupnika ima, iz nekih svojih razloga, želje za stabilnošću u zemlji, potpore Vladi, angažmanu u budućnosti, namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno. Dakle, nema nikakvih snubljenja, nema nikakve niti aluzije na političku korupciju. Postoje normalni razgovori između ljudi kojima je hrvatski narod dao mandate i povjerenje da budu u Hrvatskom saboru, objasnio je Plenković.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da će buduća Vlada biti manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!