15:36 / 16.12.2019.

Autor: Ante Raić/IMS/D.M./M.Š./HRT

Oporba odgodila Bandićevu namjeru da promijeni statute bolnica

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oporba je o dvije točke danas raspravljala 6 sati i time prisilila većinu da odgodi 30. sjednicu Gradske skupštine za sljedeći ponedjeljak ujutro.
Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet odlučio je u ponedjeljak, pod pritiskom gradske oporbe koja je satima odugovlačila raspravu, pomaknuti za sljedeći tjedan novu sjednicu na kojoj će se usklađivati statuti gradskih bolnica, iako je najprije bilo planirano da se ta sjednica održi danas. 

- Dogovorili smo se da ćemo raditi do završetka ove sjednice, a 30. sjednica sazvat će se za 23. prosinca u 11 sati i počet će aktualnim prijepodnevom, izvijestio je Drago Prgomet nakon sastanka s predstavnicima klubova gradskih zastupnika.

Prgomet je najavio da će na dnevnom redu nove sjednice biti usklađivanje statuta sedam bolnica, čiji je osnivač Grad Zagreb, sa Zakonom o zdravstvom osiguranju, kao i oporbeni prijedlozi zaključaka o organizaciji Adventa u Zagrebu.

Oporba opstruirala rad

Bandićeva namjera da u roku od tri dana promijeni statute gradskih bolnica, među ostalim i Dječje bolnice Srebrnjak, nije se svidjela oporbi. Oporba je o dvije točke danas raspravljala 6 sati i time prisilila većinu da odgodi 30. sjednicu Gradske skupštine za sljedeći ponedjeljak ujutro.

- Statuti svih gradskih bolnica sukladno Zakonu trebali su biti doneseni do 1. srpnja. A onda je odjedanput gradonačelnik pokazao želju da se u jednoj bolnici nešto napravi. To je naredio, da bi se ispostavilo da nisu ispunjeni svi zakonski preduvjeti, istaknula je zastupnica GLAS-a u Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš.

A gradonačelnik Milan Bandić došao je u skupštinu - ali ne na sjednicu, nego na obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. "Nije moj problem, to je problem gospodina Bore Nogala, svatko sebe postavlja i smjenjuje, sve je riješeno, što se toga tiče. Ne bi mogli raditi da nismo riješili. Na vašu nesreću - riješeno je sve", kazao je Bandić.

U gradskoj vijećnici - oporba nikad aktivnija, a sve s ciljem odugovlačenja 29. sjednice kako 30. ne bi mogla ni početi.

- Nije se htjelo razgovarati na odborima, zato da bi se moglo postaviti pitanja. Mi bi danas s ove govornice trebali uvjeravati nekoga, koji uz zdrave oči, vidi što piše, ali neovisno o tome glasa drugačije. Sad mi objasnite, na koji bi način trebali voditi raspravu s ove govornice, kaže zastupnik iz redova SDP-a u Gradskoj skupštini Zvane Brumnić.

- Nastavljate uobičajenu praksu, od vaših 5 minuta, 4 i pol minute nisu imali nikakve veze s temom. Učili ste što je statut - prvo, loše ste pročitali statut jutros. Ali, razumijem vas, danas ste u rođendanskom raspoloženju, pa ću vam oprostiti, replicira predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

Sjednica je počela u podne, a kako su gotovo svi oporbeni zastupnici bili blagoglagoljivi, predsjedniku su ubrzo postale jasne njihove namjere.

- Da i ja čestitam rođendan, kolegi kojem repliciram, ali i kolegi iz kluba. U ime kluba ili u svoje ime? Pojedinačna je rasprava. Samo svoje. I Vjerujem da bi kolege radije da nisu morale provest rođendan u ovoj dvorani, ali da nije bila izvanredna sjednica sazvana, već bi bila gotova ova sjednica, ističe zastupnik u Gradskoj skupštini iz Lijevog bloka Tomislav Tomašević.

- U 16 sati je stanka za ručak i sjednica će trajati dok ne završi, dodaje Prgomet. Da je oporba bila uspješna u svojim planovima, dokazuje i to da su nakon tri sata rasprave bili tek na 27. točki - tj. prvoj današnjoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!