Oporba: Odvojene kolone u Jasenovcu loša poruka, žalosno i sramota

21.04.2022.

14:44

Autor: V.G./HRT/Hina

Mišel Jakšić

Mišel Jakšić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ponovno odvojene kolone za žrtve Jasenovca saborska oporba ocijenila je u četvrtak sramotnim, žalosnim i lošom porukom, te posljedicom toga što se Vlada nije jasno odredila prema pozdravu Za dom spremni (ZDS).

Odvojene kolone su strašno loša poruka jer ako u 21. stoljeću nismo u stanju zaklopiti tu stranicu i priznati da je Jasenovac ogromna sramota, da su ustaštvo, fašizam i nacizam totalna sramota, očito da nismo drugo ni zaslužili nego da se opet sramotimo pred svijetom, ocijenio je Mišel Jakšić (SDP).

Kaže, ključno je pitanje što Vlada planira napraviti i kako se misli konačno postaviti prema ustaštvu, pozdravu ZDS te obilježavanju rođendana NDH. Pitanje je i dokle će koalicijski partner SDSS to tolerirati.

Ovdje krivnja jedino može biti na vladajućoj većini i Vladi i zbog njih opet imamo više kolona, ustvrdio je Jakšić.

Franko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da su odvojene kolone direktna posljedica toga što se Vlada i premijer ne žele jasno odrediti prema pozdravu ZDS. To je pozdrav koji je nastao za vrijeme NDH, koji je koristila stranačka vojska, taj pozdrav je obilježen nasiljem i ubojstvima i kao takav se ne bi trebao ni smio koristiti u komunikaciji, kazao je.

To je zabrinjavajuće i žalosno i nije prvi put, ali ni čudno obzir da smo prije desetak dana gledali vladino izaslanstvo kako je otvoreno slavilo NDH, izjavila je Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) misleći pritom na izjave Matka Raosa u Splitu na obljetnici HOS-a.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se nažalost često žrtve i određena obilježavanja koriste za različite političke obračune. Ističe kako to mora prestati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!