11:26 / 19.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Oporba: Ograničavanje cijene goriva je loša odluka, treba smanjiti trošarine

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba ocijenila je utorak lošom odluku Vlade o ograničavanu cijena goriva jer se njome izravno utječe na ponudu i potražnju što bi moglo dovesti do poremećaju u opskrbi te drže da umjesto toga treba smanjiti trošarine.

- Vladine mjere često su uzrok problema a ne rješenje, kazao je Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) kritizirajući u slobodnom govoru odluku o zamrzavanju cijena goriva.

Pita zašto duge vlade u EU to ne čine.

Ekonomisti upozoravaju na moguće posljedice, na poremećaj kvalitete i kvantitete, da se time izravno utječe na ponudu i potražnju i da može doći do nestašice goriva, to nije dobar presedan, ocijenio je Bartulica predloživši umjesto toga smanjenje trošarina za gorivo.

Slično misle i Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) i Marija Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) koji su se založili za smanjene trošarina.

Država se odlučila problem cijene goriva prebaciti na distributera, a ne odreći se svog dijela kolača, kazala je Puljak navodeći kako od 11 kuna za litru goriva 60 posto odlazi državi.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) u slobodnom govoru ustvrdio je da se u Hrvatskoj, u "fenomenalnom mjestu za život", vladajući ne pojavljuju na saborskim odborima, stranka na vlasti osuđena je za korupciju, poljoprivreda je na koljenima, rastu cijene hrane i energije, a premijer na upozorenje o divljanju rata kredita kaže da ne treba skakati na prvu loptu.

Vlada valjda čeka da sve propade pa će onda donositi mjere, rekao je Hajduković.

Totgergeli: Oporba pokušava zastrašiti građane

Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) kritike oporbe da Vlada ništa ne čini na sprječavanju inflacije ocijenio je pokušajem zastrašivanja građana.

Istaknuo je i da se cijene električne energije i plina neće mijenjati za kućanstava do proljeća iduće godine, Hrvatska će biti među zadnjim članicama EU koja će povisiti cijenu struje.

Građani ne trebaju nasjedati na zaplašivanja koja dolaze od strane oporbe, poručio je Totgergeli.

Za ograničavanje cijena goriva dodao je pak kako se tim potezom osigurava mir i stabilnost poslovnom sektoru. Da Vlada nije intervenirala cijena bi već dogurala do 12 kuna po litri, kazao je.

Petrov: Na pomolu možda savršena ekonomska oluja

Podsjećajući na rast cijena energenata, ali i drugih proizvoda, zastupnik Božo Petrov (Most) izjavio je da u ovom trenutku imamo na pomolu "možda savršenu ekonomsku oluju".

Nakon upumpavanja novca u sustav zbog epidemije imamo manjak proizvoda, rast cijena, potencijalni rast kamatnih stopa, sve to nas možda čeka, naveo je i upitao što je konkretno država napravila po ovom pitanju, što je napravio HNB.

Guverner
Boris Vujčić, koji je u Sabor došao na traženje Mosta, rekao je tada da se ne događa ništa ozbiljno, nije naveo nijedno konkretno rješenje, kazao je Petrov i podsjetio kako je Vujčić desetak dana kasnije rekao da bi krediti u eurima i bez fiksne kamate mogli skočiti i do 20 posto.

Je li mu se prosvijetlila pamet u roku deset dana, da to nije znao kad je bio u Saboru, ako nije znao, onda nije za ovu funkciju, ako je znao onda se ponašao nekorektno, pa i pokvareno prema hrvatskoj javnosti, ustvrdio je Petrov.

IDS: Katastrofalni rezultati za pomoć vinarstvu

Emil Daus (IDS)
izrazio je nezadovoljstvo "katastrofalnim rezultatima" natječaja za pomoć sektoru vinarstva. Od 388 prijavljenih, novac je osiguran novac za samo 44 vinarije, ispod crte ostalo je gotovo 90 posto prijavitelja, naglasio je.

Istaknuo je da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi to objasnila nedovoljnim sredstvima za financiranje svih prihvatljivih projekata. Čovjek se stvarno pita tko je tu lud, kazao je Daus.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!