Oporba: Plenkovićev sastanak s ustavnopravnim stručnjacima je PR potez

06.06.2023.

14:49

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nikola Grmoja u sabornici

Nikola Grmoja u sabornici

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstojnicima ustavnopravnih katedri oko izmjena Zakona o izbornim jedinicama nije naišao na odobravanje opozicijskih stranaka koje su istaknule da je riječ o PR potezu i smokvinom listu za pokazivanje pred međunarodnom javnošću.

Mirela Ahmetović (SDP) najavila je da nisu odustali i da je prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se rušio Zakon o izbornim jedinicama i dalje u igri. Prije toga želimo vidjeti kako će reagirati Ustavni sud, da vidimo hoće li se i koliko znojiti kada budu pisali eventualno očitovanje u prilog ovakvom nakaradnom prijedlogu Zakona, a ako ne bude sreće po tom pitanju, sve druge opcije su i dalje u igri, najavila je.

Zakon koji predlaže Plenković je neustavan i nepravedan, i tu počinje i završava sva priča, zaključila je Ahmetović.

Nikola Grmoja (Most) ističe da Plenković mora stvoriti nekakav dojam, barem u međunarodnoj javnosti, da je uključio struku i da ovo nije političko prekrajanje izbornih jedinica, ali svima koji drže do zakona i Ustava je jasno da se ne možemo zadovoljiti time da imamo 500 tisuća birača više i da se na osnovu popisa birača prekrajaju izborne jedinice.

Navodna je svrha tog prekrajanja da svaki glas vrijedi isto. Nakon ovog prekrajanja, glas hrvatskih građana neće vrijediti isto i sve će ostati kao što je i bilo, osim što je HDZ možda sebi nešto poštimao i slagao jedinice prema nositeljima, ocijenio je Grmoja.

Za Sandru Benčić (Možemo!) riječ je o čistom PR potezu i pokušaju stavljanja smokvinog lista na činjenicu da je zakon rađen mimo svake demokratske procedure, bez stručnjaka, javnosti, radne skupine i opozicije. Mislim da je Plenković dobio signal da će se, bilo na razini Vijeća Europe ili Europske unije razgovarati o načinu donošenja novog Zakona o izbornim jedinicama, a znamo da se ovog tjedna sastaje i Venecijanska komisija i moguće je da je dobio signal da postoje nezadovoljstva načinom pripreme i ishodom Zakona, kazala je.

Evidentno je, napominje, da Plenković nije imao nikakvu namjeru uvrstiti prijedloge ustavnih stručnjaka u Zakon nego ih je zvao samo da bi mogao reći da je razgovarao sa stručnjacima.

Dalija Orešković (Centar) je mišljenja da Plenković želi stvoriti ozračje u kojem se netko dolazi njemu pokloniti i mislim da mu se ustavni stručnjaci nisu trebali odazvati nakon što ih je ignorirao i obezvrijedio, pogotovo zato što se znalo da HDZ ništa što oni predlažu neće prihvatiti.

Što se zakona tiče, nema druge nego pokušati ga donijeti na referendumu. Predstavnička demokracija je zakazala i preostaje nam samo izravna jer ćemo imati neustavna i nelegitimna izborna pravila, pa onda i takvu vlast, poručila je Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!