Oporba podnijela interpelaciju zbog obnove: Fijasko za anale političke povijesti

13.01.2023.

13:14

Autor: T.V./HRT/Hina

Oporba podnijela interpelaciju zbog 'katastrofalno manjkave obnove'

Oporba podnijela interpelaciju zbog 'katastrofalno manjkave obnove'

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Saborska oporba u petak je, na inicijativu čelnice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, u proceduru uputila interpelaciju o radu Vlade vezano uz obnovu Zagreba i Banovine, uz ocjenu kako je riječ o katastrofalno manjkavoj obnovi koja ide puževim korakom, za što odgovornim smatra Plenkovića.

Kako je Mrak-Taritaš napisala u tekstu interpelacije o radu Vlade u vezi s provedbom obnove nakon potresa koji je pogodio Grad Zagreb i okolicu 22. ožujka te potresa koji su pogodili Banovinu 28. i 29. prosinca 2020., oporba je podnosi zbog 'katastrofalno manjkave provedbe procesa obnove zbog koje je u područjima pogođenima potresima znatno narušena kvaliteta života građana te ugrožena njihova sigurnost'.

"Gotovo tri godine od zagrebačkog i više od dvije godine od potresa na Banovini potpuno je jasno da sustavne obnove nema ili ide puževim korakom. Za tu činjenicu najodgovorniji je predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i svi resorni ministri te ostali dužnosnici koji su zaduženi za provedbu obnove", navodi se.

Fijasko za anale političke povijesti

Nesposobnost Vlade i fijasko koji predstavlja obnova nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, dodaje se, rijetko su zabilježen slučaj neuspjeha. Razmjeri tog neuspjeha ući će u anale političke povijesti Hrvatske i Europe, navodi se u obrazloženju interpelacije.

Ističe se i da je, prema Izvješću o provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije iz prosinca 2022., do sada izgrađeno šest zamjenskih obiteljskih kuća, a u tijeku je izgradnja 86 zamjenskih obiteljskih kuća, od čega je devet donatorskih.

Dovršeno je i 12 konstrukcijskih samoobnova, od čega 10 obiteljskih kuća i 2 višestambene zgrade te 2 organizirane nekonstrukcijske obnove zgrade. Pritom treba napomenuti da su za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća podnesena 1453 zahtjeva, a za organiziranu konstrukcijsku obnovu 7228 zahtjeva.

Koliko se može napraviti za godinu dana?

Od Vlade se traže i odgovori koliko je tipskih obiteljskih kuća potrebno izgraditi, koliko će se obnavljati pojačanjem konstrukcije, a koliko cjelovitom obnovom konstrukcije te cjelovitom obnovom zgrade, koliko je zgrada porušeno, a koliko je još zgrada potrebno porušiti.

Oporba Vladu pita i koliko građevinska operativa može za godinu dana izgraditi kuća, koliko je radne snage potrebno, koliko sredstava i kako će se osigurati te koliko godina će trajati obnova, a slična pitanja upućuje i za zgrade javne namjene.

Vlada mora odgovoriti na pitanje koliko je sredstava iskorišteno i kako planira potrošiti cijeli iznos prije roka. Ostane li tih više od milijardu eura pomoći za štete od potresa neiskorišteno, to će biti izravna posljedica nesposobnosti ove Vlade, ističe se u interpelaciji.

Oporba predlaže zaključak kojim Hrvatski sabor utvrđuje da postoje katastrofalne manjkavosti u provedbi obnove nakon potresa koje su bitno su negativno utjecale na živote građana pogođenih potresom, ali i na sigurnost svih ostalih građana zbog neobnovljenih višestambenih građevina te građevina javne namjene.

Vlada mjesečno treba obavještavati Sabor o obnovi

Usto, obvezuje se Vlada da u roku od 15 dana obavijesti Sabor o dosadašnjem tijeku procesa obnove, odgovori na sva pitanja postavljena u interpelaciji te da jednom mjesečno obavještava Sabor o stanju procesa obnove, mjerama koje se provode i planovima za predstojeće razdoblje.

Nužnih 16 potpisa za upućivanje interpelacije u proceduru dali su zastupnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo i Mosta, a Mrak Taritaš očekuje da će im se pridružiti i ostali iz oporbe.

- Ako vladajući prihvate zaključak iz interpelacije, onda postoji malo svjetlo na kraju tunela da će se obnova ubrzati. Ako ne prihvate, to samo znači da će se pričati, a neće se raditi, poručila je jučer Mrak Taritaš.

Nino Raspudić kazao je da Most konstruktivno surađuje u svim oporbenim inicijativama jer je to što se događa s obnovom, kaže, katastrofa.

- Ovo je farsa i bilo bi smiješno da nije tragično i da nije svijesti o tisućama ljudi u kontejnerima u zrakotijesnom prostoru koji treću zimu žive na Banovini i činjenice da je u godinu dana izgrađeno samo šest zamjenskih kuća, izjavio je Raspudić u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!