14:36 / 24.09.2020.

Autor: T.D./M.Š./HRT

Oporba: Povjerenstvo će istraživati utjecaj vlasti na rad institucija

-

-

Foto: - / -

Saborska oporba dogovorila je u četvrtak čime će se baviti saborsko istražno povjerenstvo.
Saborska oporba dogovorila je u četvrtak da će saborsko istražno povjerenstvo, koje planiraju osnovati, istraživati utjecaj izvršne vlasti na rad neovisnih institucija, moguće zakonodavne rupe u sustavu i curenje informacija iz istraga.

- Bačić: HDZ podržava odluku o osnivanju istražnog povjerenstva
- Oporba želi istražno povjerenstvo o radu DORH-a 

- Dogovoreno je da se istraže dvije stvari - utjecaj izvršne vlasti na rad neovisnih institucija, moguće zakonodavne i ostale rupe u sustavu koje bi mi kao povjerenstvo mogli predložiti da se isprave kroz zakonodavnu proceduru, ali isto tako i curenje informacija iz istraga, kako tome stati na kraj, vidjeti gdje su rupe i kako ih začepiti, izjavio je Nikola Grmoja (Most).

Grmoja: Vladajući će morati podržati osnivanje povjerenstva

Grmoja je nakon sastanka predstavnika oporbenih saborskih klubova, kao inicijator osnivanja povjerenstva, naveo kako je oporba definirala okvir povjerenstva pa vjeruje da vladajući neće moći iznijeti nikakve pritužbe niti opstruirati rad povjerenstva, već će morati podržati njegovo osnivanje.

Istaknuo je da će povjerenstvo doći do novih saznanja i načina kako riješiti navedene probleme te očekuje potporu javnosti, medija i građana.

- Ako se ne dogode opstrukcije od strane vladajućih, uvjeren sam da će ishod biti pozitivan, kazao je Grmoja te za idući tjedan najavio konačan prijedlog, a potom i upućivanje u proceduru odluke o osnivanju istražnog povjerenstva.

Naglasio je kako je svaki "kotačić" važan u borbi protiv korupcije.

- Da uvedemo sigurnosne provjere, to ne može spriječiti korupciju u samoj SOA-i da netko namješta sigurnosne provjere. Jedan kotačić nije dovoljan da se obračunamo s korupcijom, potrebna je politička volja, izmjena zakonodavstva i transparentnost te efikasan i brz rad sudova, zaključio je.
 
Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, podržao je odluku o osnivanju povjerenstva.

Vrkljan: Oporba postigla minimalni konsenzus

Milan Vrkljan (Domovinski pokret) kazao je kako je unatoč svjetonazorskim razlikama saborska oporba postigla "minimalni konsenzus" da se započne  procedura osnivanja istražnog povjerenstva za provjeru i analizu mogućeg negativnog ili drugog utjecaja vlasti na institucije državnog sustava, prije svega represivni aparat.

- Svi smo svjesni da je osnivanje istražnog povjerenstva silno važno za funkcioniranje Hrvatske kao ozbiljnog sustava, poručio je Vrkljan.

I on navodi kako je teško vjerovati da će HDZ biti protiv osnivanja takvog istražnog povjerenstva.

- To bi govorilo da ne žele da se sustav standardizira i postane stabilan, ocijenio je.
 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!