08:50 / 06.11.2020.

Autor: T.V./Hina

Oporba pozdravila promjene Poslovnika Sabora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacrtom izmjena Poslovnika predlaže se da se u uvjetima epidemije plenarna sjednica osim u Velikoj vijećnici održava u još nekoliko dvorana, da se kod raspodjele mjesta u tim dvoranama između klubova zastupnika vodi načelom razmjernosti.
Saborska oporba u petak je pozdravila promjene Poslovnika kojima se u dobra epidemije omogućava svim zastupnicima sudjelovanje na sjednici raspoređivanjem u nekoliko dvorana i praćenjem sjednice video vezom.

-
Pozdravljam svo troje zastupnika u dvoranama koje nisu ovdje u Velikoj vijećnici, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković pojasnio je da se izmjenama Poslovnik prilagođava odluci Ustavnoga suda, odnosno raspoređivanjem u nekoliko dvorana i video vezom omogućava zastupnicima da zbog epidemioloških mjera ne budu zakinuti u pravu na raspravu.

Izmjenama se također omogućava predsjedniku Sabora da ovlasti nekog zastupnika da vodi sjednicu ako on i svi potpredsjednici Sabora završe u izolaciji.

Vesna Nađ (SDP) pohvalila je izmjene koje omogućavaju zastupnicima da u punom kapacitetu sudjeluju u radu Sabora naglasivši da je sloboda govora u srži demokratskog društva.

Izmjene podržava i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) koji naglašava da je parlament mjesto političke borbe i najvažnije političko tijelo.
"