08:56 / 06.10.2020.

Autor: B.A./HRT

Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva

Arsen Bauk

Arsen Bauk

Foto: - / -

Oporba u Saboru upravo predstavlja prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva.
Oporba je u Saboru danas predstavila prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva, koje je inicirano nakon curenja informacija u takozvanoj aferi Janaf.

➡️ Grmoja: Istražno povjerenstvo ispitat će i utjecaj vlasti na Poreznu upravu

Arsen Bauk (SDP) rekao je da su se svi oporbeni klubovi našli i neovisno o razlikama definirali prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva koje će se između ostalog, kako je naveo, baviti utjecajem političkih tijela na opstruiranje istraga, slabostima zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije i propustima u sigurnosnom i pravosudnom sustavu koji rezultiraju odavanjem klasificiranih podataka.

- Želimo popraviti sustav bez petljanja u konkretne slučajeve koji su sada u fokusu javnosti, rekao je Bauk.

Dodao je da je prijedlog odluke odnio i HDZ-ovom klubu pa se i oni mogu pridružiti ako žele.

Grmoja: U Kolumbiji nema ovakvih situacija

Milan Vrkljan (Domovinski pokret) rekao je da je ovo jedna od najvećih afera koje potresaju Hrvatsku te da je dokaz tome da su se sve oporbene stranke bez obzira na ideologiju dogovorile u vrlo kratkom roku. Poručio je da hrvatska država ne funkcionira u Saboru, već u opskurnoj ulici (Slovenskoj, gdje se nalazi infamozni "klub" Dragana Kovačevića) gdje su se dogovarali poslovi i dijeljenje novca.

- To da se ministri, predsjednik države, poslovni ljudi, menadžeri iz najvećih hrvatskih tvrtki, nalaze na takvom mjestu i dogovaraju hrpe novca koje se nose u torbama, i potreban je brojčanik za brojenje novca, govori o tome da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala u kojoj je vrlo upitno postoji li institucionalna snaga da se to riješi, rekao je Vrkljan.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da su inicirali osnivanje povjerenstva te da mu je drago da je kompletna oporba prihvatila ideju i sudjelovala u izradi nacrta.

- Želim samo reći ovo: U Kolumbiji nema ovakvih situacija, da se novac nalazi kod zamjenice županijskog državnog odvjetnika, takve situacije se mogu vidjeti samo u filmovima. Ovaj događaj nas tjera da s istražnim povjerenstvom krenemo što prije, poručio je Grmoja.

Tomašević: Skandalozna izjava ravnatelja policije

Tomislav Tomašević (Možemo!) skandaloznom je nazvao jučerašnju izjavu ravnatelja policije Nikole Miline, koji je rekao da se u slučaju afere Janaf ne radi o klasičnom probijanju mjera jer nisu probijene za vrijeme dugotrajne istrage, nego tek na kraju, netom prije uhićenja.

- Već sam taj pojam da se radi o klasičnom probijanju mjera govori o tome koliko je to uobičajeno postalo u Hrvatskoj, pa onda imamo i neklasično probijanje mjera, rekao je Tomašević, dodavši da je to samo jedan od brojnih primjera sustavnog probijanja mjera, odnosno curenja informacija iz istrage.

Naglasio je da ne mogu ulaziti u istragu konkretnih slučajeva, ali da mogu na primjerima vidjeti kako sustav ne funkcionira i pokušati ga popraviti.

Marko Milanović Litre u ime Kluba Hrvatskih suverenista poručio je da oni u potpunosti podražavaju inicijativu.

- Kriminal i korupcija i ortački kapitalizam vladaju Hrvatskom zadnjih 30 godina, a nedavne afere još jednom su ukazale na političku, privatnu i poslovnu povezanost političkih elita, rekao je Milanović Litre.

Orešković: Propusti u radu sigurnosno-obavještajnih zajednica

Dalija Orešković ispred Kluba zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Građansko-liberalnog saveza rekla je da je povjerenstvo prije svega usmjereno na otkrivanje anomalija u institucionalnom sustavu koje je očito pod patronatom dominantnih političkih struktura, a ponekad i kriminalnih kartela.

- Ovo je prvorazredno nacionalno pitanje, rekla je Orešković.

Dodala je da je osobito važno utvrditi gdje informacije ne dolaze u pravom trenutku na pravu adresu, kao i da se nije dovoljno govorilo o sustavu sigurnosno-obavještajnih zajednica te da misli da i u njihovom radu ima očitih propusta.

Tomašević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je autor teksta ekipa iz Kluba zeleno-lijevog bloka i Možemo!, uz pomoć i komentare drugih klubova. Tomašević je rekao da su i bivši državni odvjetnici Dinko Cvitan i Mladen Bajić ljudi koje bi voljeli čuti na povjerenstvu.

- Konačni cilj je da se taj naš sustav doslovno protrese i ponovno sagradi od temelja do vrha, poručila je Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!