13:22 / 10.10.2018.

Autor: D.M./HRT

Oporba premijeru: Očito ne živimo u istoj državi

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Godišnje izvješće premijera Plenkovića nije se dojmilo saborske oporbe, koja je premijerov govor ocijenila predizbornim. Krenuli su žestoko.
Nakon što je premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru predstavio izvješće o tome što je njegova Vlada učinila u drugoj godini mandata  - oporba je žestoko krenula. Prozivaju Vladu za premalen gospodarski rast, radikalizaciju društva i korupciju. Nisu zaobišli ni Agrokor i Uljanik, a kritizirali su vladajuće i zbog dosadašnjih afera i navodne zloporabe institucija.

- Premijer Plenković podnio Saboru godišnje izvješće

Čelnik Mosta Božo Petrov okarakterizirao je Plenkovićevo obraćanje kao "lijep predizborni govor". Rast BDP-a od 2,7 posto nije dovoljan ni za pokrivanje troška kamata, to je taj famozni uspjeh, ocijenio je Petrov i napomenuo kako mnogo veći rast bilježe Poljska, Srbija, Slovenija itd. Istaknuo je kako "velika" porezna reforma i povećanje plaća od 40 do 60 kuna sigurno nije nešto što će zaustaviti ljude da odu iz Hrvatske".

Maras: Premijer pse onaša kao Alisa u zemlji čudesa

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako je premijerov izvještaj - obmana, laganje i farsa. "Ne zaslužuje ništa drugo nego prijevremene izbore odmah", naglasio je Bernardić. Smatra kako ovakva Hrvatska - nije ona za koju se se mnogi borili i ginuli. Gordan Maras, reagirajući na Plenkovićevo izlaganje, kazao ja kako se "premijer ponaša kao Alisa u zemlji čudesa" te "ignorira sve što opterećuje zemlju i građane", a to su nesigurnost i korupcija.

Bačić redom odbacuje prozivanja oporbe

Od uspostave suverene hrvatske države nijedna vlada nije imala ovoliki reformski kapacitet, poručio je predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić osvrćući se na kritike. Vlada ima viziju i strategiju, poručio je Bačić, odbacujući redom oporbena prozivanja, među njima i ono čelnika SDP-a. Ako Bernardić ima dokaze da je HDZ zloupotrebljavao pravosudni sustav, neka to javno objavi ili neka se uputi u DORH, ako ih nema, takvo jeftino prikupljanje poena dovoljno govori o potonuću SDP-a, kazao je. Osvrnuo se i na najavu tužbe BiH zbog gradnje Pelješkog mosta te poručio kako je taj most 400 metara duboko u prostoru i akvatoriju Hrvatske.

Radin: Manjina ekstremista ima svoje mecene

Podršku premijerovu izvješću najavljuje i Klub nacionalnih manjina, čiji Furio Radin upozorava da su se u posljednje vrijeme intenzivirali verbalni i neverbalni napadi na one koji su drugačiji. Manjina ekstremista ima svoje mecene, pomagače u raznim institucijama, a cilj im je destabilizacija ove Vlade i ove zemlje, ističe Radin i napominje da su nacionale manjine kolateralne žrtve svega toga te da bi Vlada prema spomenutima trebala biti odrješitija. Potvrdio je da zastupnici manjina ostaju u saborskoj većini, da podržavaju Vladu te se nadaju da će joj mandat trajati cijele četiri godine. I Milorad Pupovac (SDSS) poziva da se ozbiljno shvati stanje duha ili "činjenica da loši duhovi nastoje dominirati, uspostaviti kontrolu nad javnim mnijenjem i prokazivati ljude samo zato što su druge nacionalnosti, što ne misle kao oni".

Sinčić: Nekima je Hrvatska samo stepenica na putu do vrha

Ivan Sinčić
(Živi zid) kaže da hrvatsko društvo obilježava polarizacija na sve veći broj sve siromašnjih i na sve manji broj elite, odnosno paraelite koja je u mnogim stvarima nedodirljiva. "Za neke je Hrvatska samo stepenica koju treba zgaziti da bi se došlo do vrha", naglašava Sinčić, pa zbrajajući Vladin rad zaključuje - "sve u svemu jako mršavo, ocjena je 1 od 10". Njegov stranački kolega Branimir Bunjac ide korak dalje pa tvrdi da je Hrvatska pod Vladom Andreja Plenkovića na korak do suspenzije demokratskog društva, na korak do društva gdje se laž, prijevare i pljačka žele promicati kao nešto časno i normalno.

Lenart: Premijerovo izvješće i Matrix

Premijerove ocjene o rezultatima Vlade ne dijeli ni Željko Lenart (HSS), koji kaže da se za premijerova izvješća povremeno osjećao kao da je u filmu Matrix koji govori o paralelnoj svijesti. Pita se i tko danas može biti optimist u Hrvatskoj, gdje je zakon "paukova mreža u koju se hvataju mušice, a paukovi lete uokolo". Ozračje u kojem se Hrvatska nalazi stvarno je pesimistično, zaključuje Lenart.

Miletić: Ako Uljanik gurnete u stečaj, zaboravite prenamjenu

Boris Miletić (IDS) rekao je kako Vladi nedostaju jasna vizija, razumna startegija i odlučnost da se odredi prema problemima i izazovima. Pobrojio je pet područja na kojima, kaže, do izražaja dolazi nekompetentnost i tromost - obrazovanje, stanje u pravosuđu, decentralizacija države, odnos Hrvatske prema brodogradnji. "Ako Uljanik gurnete u stečaj nečinjenjem, zaboravite na prenamjenu prostora", poručio je premijeru.

Plenković: Ne možemo u svemu imati podršku oporbe

Premijer je na kraju rasprave zahvalio zastupnicima koji su podržali izvješće i dodao da poštuje stav i onih koji ga nisu podržali, konstatirajući da Vlada ne može u svemu imati podršku oporbe. Naglasio je pritom tri bitna elementa na kojima se bazira program Vlade: nastavak fiskalne konsolidacije, strukturne reforme i investicije. "Naša je zadaća da dobijemo što širu potporu za ono što radimo - ne možemo u svemu imati podršku oporbe. Sudeći prema nekim od vaših stavova i poruka, ne bih ni volio da imam takvu potporu jer bi to značilo da možda dijelimo neke teze i ideje koje su lakonske, paušalne, neprovjerene, krive, na bazi dosjetki", kazao je završno Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!