Oporba protiv povratka u škole

18:29 / 08.05.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/D.M./HRT

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ponedjeljak se otvaraju škole za učenike nižih razreda. Oporbene stranke mahom su protiv te odluke i navode niz razloga zašto bi se od nje trebalo odustati.
U ponedjeljak se otvaraju osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda. Oporbene stranke mahom su protiv te odluke i navode niz razloga zašto bi se od nje trebalo odustati, od zdravstvenih preko provedbenih do ustavnopravnih.

- "Bojim se za zdravlje svoje djece i hoćemo li morati na eci, peci, pec"
- U teško oštećenu školu Bukovac učenici neće moći ni na jesen

Jesu li škole sada sigurno mjesto za djecu, pitanje je na koje je većina roditelja u Hrvatskoj dala negativan odgovor. U SDP-u ističu kako se dio epidemiologa protivio otvaranju škola, svjesni da njihove preporuke neće zaustaviti virus.

- Djeca dolaze u bliski kontakt i može doći do ponovnog širenja zaraze, kaže epidemiolog Branko Kolarić.

Roditelje u Zagrebu zabrinjavaju i škole koje nakon potresa nisu potpuno sanirane. 95 % njih zadržat će djecu kod kuće. Prema anketi, u ponedjeljak u školu kreće 1700 učenika. Ugroženo je ustavno načelo jednakosti u obrazovanju, upozoravaju u Stranci rada i solidarnosti. Pozivaju sve na potpisivanje peticije sindikata Preporod - protiv otvaranja škola.

Oporba odgovornost traži na zagrebačkim Sveticama.

- Saberite se. Počnite raditi svoj posao za koji primate vrlo visoke plaće. Preispitajte pogrešne odluke, poništite ih, ili od njih odustanite, poručuje SDP-ova Sabina Glasovac.

- Pokazuje se zapravo da je ministrica digla ruke. Zna da više neće biti ministrica i da od HNS-a kao političke stranke nema više ništa. Sada su roditelji i djeca prepušteni igri ministrice i potpunom defetizmu u sektoru obrazovanja, smatra Mostov Nikola Grmoja.

Većina je europskih zemalja, kao i Hrvatska, odlučila otvoriti škole i prepustiti odluku roditeljima, kaže ministrica Blaženka Divjak i dodaje kako treba gledati i širu zadaću Vlade - "osigurati da nema širenja virusa ali i pokretanje gospodarstva".

A koliko su epidemiološke preporuke ostvarive, pokazat će se tek u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!