13:19 / 29.11.2019.

Autor: D.M./HRT

Oporba proziva ministricu Divjak

-

-

Foto: - / -

HNS je uz svoju ministricu, poručio je Batinić. Bernardić i SDP traže hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak Blaženke Divjak. Donosimo i reakcije ostalih.
Na sindikalnom referendumu sudionika u štrajku protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju. Štrajk u školama se nastavlja frontalno. Danas je 35. dan štrajka u školama i učenici će morati nadoknaditi tri radna tjedna.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na svom Facebook profilu poručio je kako njegova stranka zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice Blaženke Divjak. Ocijenio je da su najodgovorniji za propast obrazovne reforme, štrajk učitelja i to što djeca još uvijek ne idu u školu predsjednik Vlade i ministrica obrazovanja Divjak te stoga zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice. Učitelji su pokazali da nisu roba i da ih se ne može kupiti kao što je kupljena ova saborska većina, istaknuo je.

Batinić: HNS uz svoju ministricu

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić poručio je da, ako se premijer zahvali ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji te poručio da je dijalog između sindikata i Vlade jedino rješenje za ovu situaciju. Istaknuo je da ministrica Divjak ima punu podršku HNS-a, koji je ušao u koaliciju zbog provedbe obrazovne reforme.

- U kriznim situacijama uvijek svi traže krivca, a ministrica Divjak i HNS su jedino krivi što je reforma u školama. Što se tiče njezine pozicije, ona je stabilna i to nije problem, istaknuo je. Na pitanje što Vlada sada može s obzirom na to da sindikati žele da se pitanje koeficijenata riješi sada, Batinić je odgovorio da je uvijek moguć kad su obje strane zadovoljne ili kad nijedna nije zadovoljna. "Treba težiti tome da nađu suglasje ili da se uopće ne dogovore". Po njemu je i to rješenje.Beljak: Divjak je bivša, samo ona to još ne zna

- Plenković ima jedan, jedini mogući potez u ovom trenutku prihvatiti zahtjeve prosvjetara. On to neće napraviti jer ima malo preveliki ego, a sve ostalo vodi u situaciju za koju sam siguran da će se jako zakomplicirati ne samo za Vladu, Plenkovića i HDZ nego za cijelu državu, izjavio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Uvjeren je, kako kaže, da vrlo malo treba da se prosvjetarima pridruže i neki drugi radnici. Što s tiče ministrice Divjak, smatra da je ona bivša, samo ona to još ne zna i treba otići što prije.


Štrajk prosvjetara bio je i tema u Saboru koji glasovanjem završava ovotjedni rad. SDP-ovce je Mostovac Nikola Grmoja prozvao da parazitiraju na zahtjevima prosvjetara kojima su smanjivali koeficijente. Gordan Maras je kazao kako su roditelji blokirani i ne mogu u školu odvesti djecu - zbog "ludosti" premijera Plenkovića. Ivan Ćelić iz HDZ-a SDP-ovce je prozvao licemjerima, dok Arsen Bauk (SDP) od saborske većine očekuje da se izjasni o štrajku, jer su predložili zaključak kojim bi se Vladu zadužilo da u roku od 7 dana podigne koeficijente prosvjetarima.Podsjetimo, ministrica Blaženka Divjak je nakon objave rezultata sindikalnog referenduma poručila kako se dijalog Vlade i sindikata mora hitno nastaviti te da se moraju naći hrabra i brza rješenja - "zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave, kao i zbog učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika koji su vrlo jasno poslali poruku nezadovoljstva nakon ponude Vlade".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!