Oporba skupila potpise za Hrvoj Šipek u Saboru idući tjedan

01.02.2023.

15:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zlata Hrvoj Šipek

Zlata Hrvoj Šipek

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Saborska oporba, od ljevice do desnice, potaknuta recentnim aferama, prikupila je u srijedu 30 potpisa potrebnih kako bi na vrh saborskog dnevnog reda pogurala točku o izvješću glavnog državnog odvjetnika i tako će već idući tjedan pred Odbor za pravosuđe doći Zlata Hrvoj Šipek.

Ujedinjena parlamentarna oporba iskoristila je poslovničku odredbu koja joj omogućuje da požuri raspravu o točki o kojoj želi diskutirati pa je prikupila 30 potpisa zastupnika od desnice do ljevice da bi već idući tjedan pred Odbor za pravosuđe došla glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek.

Prema Poslovniku, kada se prikupi 30 potpisa, rasprava se mora provesti u sljedećih sedam dana. Svoj će zahtjev oporba u saborsku proceduru uputiti do kraja tjedna.

Oporbenjaci su potpise prikupili za točku Izvješće glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništava u 2021. godini, no stvarni je motiv rasprava o aktualnoj aferi SMS vezanoj uz Hrvatske šume, ali i aferi Softver.

Od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek oporbenjaci žele čuti zašto je dokumentaciju iz afere Softver "držala u ladici" i zašto je taj slučaj procesuirao tek Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, što je dovelo do uhićenja bivše ministrice europskih fondova Gabrijela Žalac.

O tome će idući tjedan najprije raspravljati Odbor za pravosuđe, a zatim se rasprava seli i na plenarnu sjednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!