15:51 / 19.12.2019.

Autor: IMS/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Oporba: Splitski proračun "bez mišića"

-

-

Foto: - / -

Za gradonačenika Oparu proračun je uravnotežen, a za oporbu prenapuhan.
Splitski gradski vijećnici raspravljaju o prijedlogu gradskog proračuna vrijednom 1,3 milijarde kuna. Predlagatelj tvrdi kako je riječ o uravnoteženom proračunu kojim će se održati zadovoljenje javnih potreba i pojačati investicijski ciklus u infrastrukturu te javne objekte i ustanove.

Oporba, s druge strane, proračun smatra "napuhanim" i neostvarivim jer je realizacija i prošlih proračuna bila manja od planirane, posebno na rashodovnoj strani, dok se prihodovna puni najviše poreznim opterećenjem i visokim prirezom.- Proračun ima sve osim onoga što bi trebao imati, a to su mišići. Vidi se da se kaska kad je riječ o razvojnim projektima, da se tu smanjuju sredstva a istovremeno se očekuje čudo iz državnog proračuna i EU fondova, kazao je Goran Kotur (SDP).

Mirjana Puljak (Pametno) najavila je kako će tražiti da se prirez vrati na 10 posto, jer se sredstva nisu koristila za ono što je gradonačelnik najavljivao, za socijalu, standard u školama itd.

- Ovogodišnji proračiun je na razini prošlogodišnjeg. Istina, povećan je za 200 milijuna kuna zbog uplate države za plaće učitelja, ali je faktički na razini prošlogodišnjeg. Smanjenje prireza razmotrit ćemo iduće godine, poručio je gradonačelnik Andro Opara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!