19:34 / 28.02.2022.

Autor: Šime Vičević/V.K./Dnevnik/HRT/IMS

Oporba podržala Vladine odluke i izrazila potporu ukrajinskom narodu

Oporba suglasna s Vladinim potezima

Oporba suglasna s Vladinim potezima

Foto: Dnevnik / HRT

Jutros u Banskim dvorima sastanak vladajuće većine, te onaj na koji je premijer pozvao čelnike oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru. Oporba je jednoglasno podržala Vladine odluke i izrazila punu potporu ukrajinskom narodu.

U Banskim dvorima za istim stolom premijer sa suradnicima i saborska oporba. Složni kao rijetko kada. 

- Utvrđen je, što nam je posebno važno, taj najširi politički konsenzus, spoznaja da je Hrvatska pravilno postupila i postavila se na pravu stranu, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Bačić ističe da su u Hrvatskoj trenutačno 193 izbjeglice iz Ukrajine. Oporba pozdravlja Vladine mjere i ističe - izbjeglice treba što prije integrirati u društvo. 

- Da svi izbjegli iz Ukrajine u Hrvatskoj odmah dobiju i radne dozvole, kako bi se što brže mogli integrirati, te da se naprave pripreme za uključivanje djece u obrazovni sustav, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Oporba je zabrinuta i zbog stanja u hrvatskom okruženju.

- Naravno da će se, na određeni način, odraziti i u Hrvatskoj i po pitanju ekonomije i po pitanju različitih sfera. Ali što se tiče Srbije, ne mogu oni toliko dugo sjediti na 2 stolice, govori Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

U fokusu - i gospodarska kriza, zbog čega oporbeni zastupnici od Vlade očekuju što bržu reakciju.

- Ono što nas čeka, nažalost, to je novi energetski udar, ali isto tako i daljnji problemi koje će ovaj rat, kao što i svi drugi ratovi, izazvati kada je ekonomska stabilnost u pitanju, naglašava Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

U vladajućoj većini ističu - udar bi mogli osjetiti izvoznici.

- To je rat. To je ova situacija koju nitko nije želio. Mi ne možemo imati figu u džepu, kao ni ostatak Europe, govoriti jedno, a sa strane raditi druga kao "business as usual". Nije "business as usual", ovo su izvanredne mjere i to ćemo svi osjetiti, govori Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a.

Današnji sastanci tek su početak - već u idućim danima premijer će u Saboru zastupnike upoznati s mjerama koje Vlada poduzima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!