Oporba traži da Ustavni sud kaže smije li predlagati saborski Poslovnik

28.04.2023.

Zadnja izmjena 12:31

Autor: M.M./Hina/HRT

Oporba traži da Ustavni sud kaže smije li predlagati saborski Poslovnik

Oporba traži da Ustavni sud kaže smije li predlagati saborski Poslovnik

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ujedinjena oporba Ustavnom je sudu u petak predala zahtjev za ocjenu suglasnosti Poslovnika Sabora s Ustavom koji je potpisalo 69 zastupnika u kojem traži odgovor na pitanje smije li oporba predlagati izmjene Poslovnika, nakon što je Odbor za Ustav otklonio tu mogućnost. HDZ-ov zastupnik Damir Habijan poručio je kako je Odbor za Ustav jedini nadležan za izmjene saborskog Poslovnika.

Marija Selak Raspudić (Most) izvijestila je da gotovo cijela oporba traži od Ustavnog suda da se očituje o odluci Gordana Jandrokovića kojom je oporbi zabranio da predloži izmjene Poslovnika.

- Nismo dobili pravnu zaštitu unutar Hrvatskog sabora jer je Odbor za Ustav, nakon što sam predložila izmjene Poslovnika, a Jandroković ih odbio uvrstiti u dnevni red, potvrdio da oporba ne može predlagati izmjene Poslovnika nego samo matični Odbor. Stoga nam je jedina pravna zaštita obraćanje Ustavnom sudu, objasnila je.

U pitanju je, ističe, temeljni ustavnopravni poredak koji počiva na višestranačju i nadam se da će Ustavni sud razmotriti ovaj zahtjev, da nećemo svjedočiti bilo kakvom obliku proceduralnog cinizma, da će ući u meritum pitanja i dati odgovor da teror većine nad manjinom nije dozvoljen i oporba ima pravo predlagati izmjene Poslovnika.

Riječ je o ključnim izmjenama koje bi unaprijedile rad Sabora na način da se konačno otvori građanima, da se osigura da Vlada mora odgovarati saborskim zastupnicima, da se podvrgne Saboru. Tako bismo imali operativan i aktivan Sabor i vratili povjerenje građana u politiku, čega se vladajući možda najviše boje, poručila je Selak Raspudić.

Arsen Bauk (SDP) kazao je da bi predsjednik Sabora u dnevni red uvrstio kada bi kao zastupnik uputio prijedlog Hrvatskom saboru da nekome objavi rat.

- Kada bih uputio prijedlog promjena Ustava predsjednik bi, kaže Bauk, to isto uvrstio u dnevni red, kao i kada bih predložio odluku o raspisivanju referenduma da izađemo iz Europske unije ili odluku o promjeni granica Hrvatske da Piranski zaljev ustupimo Sloveniji. No kada bih uputio prijedlog za izmjenu Poslovnika kojom bi povećao pravo s tri na pet opomena, predsjednik to, temeljem odluke Odbora za Ustav, ne bi uvrstio u dnevni red. Ovo je dovoljna sličica koliko je ponašanje apsurdno i koliko je pred Ustavnim sudom lagan zadatak, naglasio je Bauk.

Zastupnici mogu predlagati izmjene Zakona, izmjene Ustava kada prikupe potpise, pa kako onda nemamo pravo predlagati izmjene Poslovnika, skup pravila po kojem radimo, zapitala je Sandra Benčić (Možemo).

U ovom mandatu, ustvrdila je, imamo potpuni nedostatak političkog dijaloga i dogovora između pozicije i opozicije, što je posljedica politike Andreja Plenkovića koja za cilj ima potpuno marginalizirati Sabor kao najviše tijelo u ovoj zemlji koje donosi propise i odluke.

- Otuda dolaze i sve njegove tvrdnje da je opozicija slaba i ništa ne radi, a opozicija nikada nije imala više inicijativa nego u ovome mandatu, ocijenila je Benčić.

Davor Dretar (Domovinski pokret) smatra da izmjene Poslovnika koje je potpisala gotovo cijela oporba, Ustavni sud jednostavno mora prihvatiti i svima, pogotovo oporbi, omogućiti normalan rad.

Anka Mrak-Taritaš (GLAS) kazala je da ih građani nisu birali u Sabor da glume fikus ili luster nego da govore i predlažu rješenja te da se sada bore samo za to da rade posao za koji su izabrani.

U ime svojih stranačkih klubova zahtjev su na konferenciji za novinare podržali i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), Krešo Beljak (HSS) i Dalija Orešković (Centar).

Habijan: Odbor za Ustav jedini nadležan za izmjene Poslovnika


HDZ-ov zastupnik Damir Habijan poručio je kako je Odbor za Ustav jedini nadležan za izmjene saborskog Poslovnika, odgovarajući time oporbi.

- Poslovnik je vrlo jasan i u članku 60., stavak 1., alineja 11. stoji da je jedino Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nadležan da donosi ili odlučuje o izmjenama Poslovnika. Oporba se poziva na to da svaki zastupnik ima pravo sudjelovati u prijedlozima donošenja zakona, no Poslovnik formalno-pravno nije zakon, iako ima pravnu snagu zakona, odgovorio je Habijan na oporbenu inicijativu.

- Prema tome, napominje, odredba Poslovnika koji govori o mogućnosti da zastupnici predlažu izmjene zakona ne odnosi se i na Poslovnik. Jedino tijelo nadležno za odlučivanje o Poslovniku je matični Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i takva je praksa već 32 godine, kazao je.

To je već postojeća demokratska stečevina, a oporba ovom inicijativom očito pokušava ušićariti koji politički poen i stvoriti kaos, poručio je Habijan, dodajući da je njihovo demokratsko pravo obratiti se Ustavnom sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!