14:30 / 11.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Oporba traži istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Komentar vladajućih o oporbenoj inicijativi nije se mogao dobiti, dio ih nije odgovarao na telefonske pozive i poruke, a oni koji su se javili rekli su da nisu upućeni u oporbeni prijedlog.
Saborski oporbeni klubovi dogovorili su iniciranje osnivanja istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi nakon što se poslije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokazalo da kuće nisu adekvatno obnovljene, a očekuju i potporu HDZ-a.

-
Usuglasili smo tekst definiranja istražnog povjerenstva s konkretnim ciljevima i složili smo se da je potrebno obuhvatiti čitavo područje RH jer nisu samo Petrinja, Sisak i Glina područja na kojima se događala obnova, a koja su seizmički aktivna - izjavio je čelnik SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka.

Grbin je kazao da je potresa bilo i u Dubrovniku i Kninu, a to su također područja koja su bila obuhvaćena obnovom.

➡️ Dražin Lovrec za Dnevnik HTV-a: Ne možemo reći koliko će trajati obnova
➡️ Hodak o Petrinji za Dnevnik HTV-a: Bio je lijep grad, nije bio savršen, sad je ruševina
➡️ Težak život u ranjenoj Banovini 
➡️ Horvat: Krećemo u brzu obnovu Hotela Panonija za smještaj 160 ljudi 


- Smatramo da je istražno povjerenstvo potrebno ne samo da bi se utvrdila odgovornost i naučili lekcije za budućnost, nego kako bi vidjeli postoji li i na tim područjima potreba za ojačavanje građevina koje nisu napravljene na adekvatan način - poručio je.

Žinić na sve načine sa sebe pokušava skinuti odgovornost

Što se tiče osoba koje bi trebale odgovarati, kazao je, riječ je o osobama poput sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića "koji sada na sve načine pokušava sa sebe skinuti odgovornost, međutim, evidentno je da on odgovornost ima".

- Ljude poput Žinića treba pozvati da pojasne što su to radili i zbog čega su posljedice njegova rada takve da su se mnoge kuće urušile poput kula od karata - kazao je Grbin.

Dodao je da su u fokusu SDP-a, uz istražno povjerenstvo, i robne zalihe jer se zadnjih dana pokazalo da nešto u sustavu robnih zaliha ozbiljno ne funkcionira jer je činjenica da kontejnera nema i ne stižu na ugrožena područja.

Postoji li kod vladajućih i trunka odgovornosti prihvatit će povjerenstvo

Od vladajućih očekuje odgovornost te da shvate da ovo istražno povjerenstvo nije usmjereno ni protiv koga osobno, nego je riječ o tome kako pomoći građanima da se ne ponovi ova situacija.

- Ako kod njih postoji trunka odgovornosti, podržat će osnivanje istražnog povjerenstva - poručio je Grbin.

Čelnik Zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević najavio je da će do početka sljedećeg tjedna radna grupa izraditi tekst prijedloga i predstaviti ga javnosti. Osim povjerenstva, na prijedlog SDP-a išlo bi se i sa zajedničkom inicijativom oko upravljanja robnim rezervama, dodao je. Od HDZ-a očekuje da i oni podrže istražno povjerenstvo, jer su rekli kako im je u interesu istražiti što se sve na tom području događalo u obnovi, napominjući da što se tiče izvida koji su u tijeku, jer istraga još nije krenula, oni nisu prepreka za osnivanje povjerenstva.

Istražiti cijelo područje poslijeratne obnove

Stjepo Bartulica
iz Domovinskog pokreta drži kako je važno istražiti obnovu ne samo na Banovini, nego na cijelom području poslijeratne obnove. Izrazio je sumnju da će HDZ podržati osnivanje povjerenstva.

Mostov Zvonimir Troskot smatra kako je prijeko potrebno osnovati spomenutu radnu skupinu "kako bismo u budućnosti spriječili lešinarenje i ratno profiterstvo u područjima koja su bili pogođeni ratom, a na kojem je država izvodila radove sanacije i rekonstrukcije".

Uz njega, u radnoj skupini su i Arsen Bauk (SDP), Sandra Benčić (Možemo), Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar) i Stjepo Bartulica (DP).

Država iza rata napravila sjajan posao

Hrvoje Zekanović
naglašava kako Hrvatski suverenisti smatraju da je hrvatska država iza teškog, četverogodišnjeg Domovinskog rata napravila "sjajan posao, pokazala se kao snažna i suverena".

- Međutim, moramo vidjeti je li tu bilo propusta - istaknuo je i poručio da njegova stranka podržava istragu po tom pitanju, ali da su u povjerenstvu "jednom nogom, nisu u potpunosti".

Kolegama koji su pokušali kritizirati samo jednu stranu Zekanović je poručio je ne zaborave da su i mnogi SDP-ovi načelnici participirali u obnovi te da je obnova išla i u vrijeme Vlade premijera Ivice Račana. Najavio je i kako će suverenisti tražiti od Hrvatske komore građevinskih inženjera da se oduzmu licence inženjerima koji su radili nadzor i dopustili obnovu kakva se dogodila kod nekih objekta.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je kako će tražiti da Središnji ured koji je bio zadužen na obnovu objavi sve podatke o obnovi te ističe da je ono što se rekonstruiralo i ono što se gradilo novo moralo raditi sukladno propisima koji su vrijedili u to vrijeme.

Zakon o obnovi Zagreba ne može se primijeniti na Banovinu

Mrak Taritaš smatra i da se Zakon o obnovi Zagreba i okolice od potresa ne može primijeniti na Banovinu jer je loš, neprovediv i zahtijeva opsežnu dokumentaciju.

- Zakon mora bit brz, operativan i poslati poruku što i kada građani mogu očekivati, jer u suprotnom će starost na Banovini umrijeti, a mladost otići negdje drugdje - upozorila je.

- Riječ je o političkoj odgovornosti HDZ-a za način na koji je provedena poslijeratna obnova i rasvjetljavanje tih okolnosti ne smije ovisiti o tome hoćemo li uspjeti osnovati istražno povjerenstvo - ocijenila je supredsjednica Centra Dalija Orešković i najavila korištenje i drugih alata koje zastupnici imaju na raspolaganju. Dodala je da je već zatražila od Državnog odvjetništva pojašnjenje po kojim je kriterijima poslalo istražitelje na teren.

Komentar vladajućih o oporbenoj inicijativi nije se mogao dobiti, dio ih nije odgovarao na telefonske pozive i poruke, a oni koji su se javili rekli su da nisu upućeni u oporbeni prijedlog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!