14:17 / 22.08.2018.

Autor: HRT

Oporba traži ostavku ministra Kujundžića

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U zahtjevu za smjenu ministra Kujundžića Mostovcima su se pridružili HSS i GLAS.
Predstavnici nekih oporbenih stranaka sastali su se u Saboru kako bi razgovarali o potezima protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića. Most nezavisnih lista želi i službeno pokrenuti inicijativu za njegov opoziv. O tome su razgovarali s GLAS-om, HSS-om, Živim zidom i SDP-om. Ministar Kujundžić njihove prigovore opet je odbacio.

Više je od 50 razloga zašto ministar Kujundžić mora otići, smatraju u Mostu, a propust u radu hitne službe samo je kap u moru. "S obzirom na razinu komunikacije te osobne frekvencije koje je on ponudio, koje više govore o njemu nego o nama, ja sam u dilemi zna li on na kojem se mjestu nalazi i koji bi po prioritetima trebao biti njegov posao", rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista.

Kako i kada pokrenuti njegov opoziv, bila je tema razgovora dijela oporbe danas u Saboru.

"Ministar Kujundžić nije dobar ministar, on ignorira činjenice, i onda kad mu dođete s problemom, onda on zapravo postavi pilu naopako, pa su tu zahtjevi za ukidanjem licence pojedinih saborskih zastupnika", poručila je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

"Moj dojam je takav da se ide u kompletnu privatizaciju zdravstva", kaže pak Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i dodaje da će scenarij biti kao onaj što smo ga 80-ih godina čitali u Alan Fordu - tko ima novaca, taj se može liječiti. "A onaj tko nema, neka umre od upale slijepog crijeva, to je plan HDZ-a", kaže.

Most je o inicijativi za smjenu razgovarao i sa Živim zidom te SDP-ovim čelnikom Davorom Bernardićem koji se slaže da Kujundžić ne može ostati ministar.

Za Bernardića nema dvojbe oko toga da Kujundžić treba otići. "Ono što je važno reći - da se Plenković vjerojatno boji smijeniti Kujundžića da ne ostane bez jedne ruke više, jer je poznato da su njegovi stavovi bliži stavovima Zlatka Hasanbegovića", ocjenjuje Bernardić.

Prozvani ministar Kujundžić ustraje u svom naumu da tuži Ines Strenju Linić i Božu Petrova te SDP-ovca Željka Jovanovića. "Oni su ugrozili hrvatske građane", kaže Kujundžić i dodaje: "Unijeli su strah, nemir među građane i turiste u Hrvatskoj da sustav ne funkcionira". Poručio je i da premijer odlučuje o njemu.

Ako Kujundžić ne odstupi, jedna od prvih točaka u jesenskom zasjedanju Sabora mogla bi biti rasprava o njegovoj smjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!