12:28 / 12.11.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sabor: Oporba oštro o Plenkoviću, Žalac i DORH-u

Sjednica sabora

Sjednica sabora

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Iz oporbenih redova pljuštale su oštre kritike na račun premijera Andreja Plenkovića zbog uhićenja njegove bivše ministrice Gabrijele Žalac, uz ocjenu da nema nikakva 'novog HDZ-a' nego da je riječ o starom HDZ-u prepunom afera i slučajeva korupcije.

Nikola Grmoja objavio je da je Klub Mosta danas krenuo s prikupljanjem potpisa za raspravu o izvješću glavne državne odvjetnice, koje je na dnevnom redu od travnja.

- Ako ovih dana, možda već danas, prikupimo 31 potpis, o tome će se morati raspraviti odmah nakon ove jednotjedne stanke. To je puno konkretnije od interpelacije koju su pokrenuli SDP i Zeleno-lijevi blok jer će ona na dnevni red doći tek iza božićne stanke. Tražit ću od svih klubova potpise jer je ovo najbolji model kojim možemo dovući glavnu državnu odvjetnicu u Sabor i pitati zašto DORH i USKOK nisu poduzeli ono što su trebali, pojasnio je u izjavi novinarima.

Naglasio je i da smo sada u problemu pred europskim institucijama, a "Plenkoviću će biti teže ostvariti svijetlu europsku budućnost koja je bila pred njim i sada je ugrožena". Podsjetio je da europska institucija istražuje aferu od koje je DORH prije toga 'okrenuo oči'.

Ponovio je i zahtjev Vladi da razriješi ravnatelja SAFU-a te da se pokrene opoziv glavne državne odvjetnice "jer ovo nije prva afera u kojoj DORH nije odradio svoj posao", ustvrdivši da se premijer više ne može vaditi da ovo nije Sanaderov HDZ nego Plenkovićev, prepun afera i slučajeva korupcije, pri čemu mu je otišlo 14 ministara. Ne može se vaditi više da ovo s njim nema nikakve veze, ovo su njegovi ljudi, on ih je birao i štitio, a štiti ih i dalje pa tako jučer govori da je Gabrijela Žalac vrhunski ekspert, zaključio je Grmoja.

Ahmetović: Plenković potiče korupciju svojim kadroviranjem u HDZ-u

SDP-ova Mirela Ahmetović ustvrdila je da je Gabrijela Žalac nedvojbeno kadar Andreja Plenkovića.

- To je njegov izbor i Plenković nema prostora braniti se da je to neki drugi HDZ, a on to i ne pokušava nego izjavljuje da je Žalac napravila iskorak u povlačenju sredstava EU-a, da je sjajna i da je teško da će netko ostvariti njene kompetencije u povlačenju tih sredstava. Sada smo vidjeli kako ih je i za čiji džep povlačila. Nedvojbeno je i da je Tomislav Petric također kadar HDZ-a i Andreja Plenkovića, štoviše, on je kum bivšeg ministra europskih fondova Tomislava Tolušića, također vezanog uz velike koruptivne afere, kojeg je naslijedila Žalac, ocijenila je.

Za Hrvatsku je, naglašava, poražavajuće da naše institucije nisu ni neovisno ni uspješno odradile svoj posao, morao je uskočiti Ured europskog javnog tužitelja i odraditi taj posao pa sada vidimo kako se ekspresno mogu procesuirati afere.

- Plenković više ne može bježati niti se oprati da je to neki drugi HDZ, a vrlo je upitno da Plenković nije imao ni srama ni odgovornosti pred građanima Republike Hrvatske pa da Petrica momentalno razriješi s čelnog mjesta SAFU-a. On je još uvijek na čelu te agencije i to je sramota. Plenković se ne bori protiv korupcije nego je, dapače, potiče svojim kadroviranjem u HDZ-u, poručila je Ahmetović.

SDP, podsjetila je, traži istražno povjerenstvo jer su pod upitnikom zakonitost povlačenja i manipuliranja javnim sredstvima, bilo iz državnog, bilo iz proračuna EU i svi ostali projekti koji su prolazili kroz ruke Žalac i Petrica, i to želimo raščistiti.

- Osim što podržavamo momentalno razrješenje Petrica, podržavam ostanak Žalac u Predsjedništvu HDZ-a jer joj je upravo tamo i mjesto. Zamislite kako sada izgleda Plenković pred svojim europskim kolegama koje naziva i prijateljima kao čovjek koji predvodi Vladu i kadrovira, i u kojoj najvažnija ministrica s aspekta EU završi uhićena i to ne zato što su hrvatske institucije pokazale kako se bore protiv korupcije nego je europski Ured natjeran da mora to odraditi umjesto Hrvatske, rekla je Ahmetović.

Misli i kako se Plenković danas itekako crveni te da mu nije ugodan nijedan poziv u Europu danas.

- Naravno da će to naštetiti ne samo ugledu Hrvatske nego i efikasnosti institucija u povlačenju sredstava EU i zato je važno da se svi projekti provedeni pod palicom Žalac i Petrica itekako iskontroliraju, istaknula je Ahmetović.

Očekuje potpise svih zastupnika za istražno povjerenstvo, pa i onih iz HDZ-a. Da sam ja HDZ-ovac, došla bih skrušeno u Klub SDP-a i pitala gdje treba potpisati da se ministar koji upravlja sredstvima europskih fondova nađe uhićen. To je sramota par excellence, kazala je. Dodala je i da će potpisati Mostovu inicijativu da se raspravlja o izvješću glavne državne odvjetnice.

Nezavisni Domagoj Hajduković ustvrdio je, u kontekstu uhićenja Žalac, da nije riječ o novom HDZ-u, kojem nitko neće lijepiti etikete korupcije i Ive Sanadera, kako je tvrdio Andrej Plenković. Potvrdio je da je dobio poziv SDP-a i Zeleno-lijevog bloka da potpišu za istražno povjerenstvo o trošenju novca EU fondova i smatra da je ta inicijativa na dobrom tragu. I ranije smo iznosili sumnje u načine trošenja sredstava iz europskih fondova poput Projekta Slavonija iz kojih se financirala rodbina, svojta, prijatelji, ortaci, kumovi HDZ-ovih lokalnih moćnika i gdje su se gradili hoteli na obali navodno iz Projekta Slavonija. Ovaj slučaj samo dokazuje da je bilo malverzacija i može se dogoditi da bude samo vrh sante leda svega onog što se s novcem radi, ocijenio je.

Hajduković smatra da se izvješće glavnog državnog odvjetnika treba naći na dnevnom redu, za što Mostov Nikola Grmoja skuplja potpise. To je samo dokaz kako se vladajući odnose prema izvješću glavnog državnog odvjetnika, a to je izvješće prilika i za raspravu o stanju u hrvatskom pravosuđu i progonu navodnih koruptivnih radnji i ne vidim zašto se o tome ne bi raspravljalo što prije, poručio je Hajduković.

Bartulica: Novi Plenkovićev HDZ nastavlja sa starim navikama

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta potvrdio je kako je potpisao Grmojinu inicijativu da se raspravlja o izvješću glavne državne odvjetnice. Hrvatska već duže vrijeme ima probleme sa zloupotrebom vlasti, a zadnjih dana vidimo kako novi Plenkovićev HDZ nastavlja sa starim navikama. U sljedećem razdoblju imat ćemo na raspolaganju priličan novac i postavlja se pitanje što možemo očekivati od toga jer vidimo da Plenković brani svoje suradnike odgovorne za pogodovanje određenim tvrtkama.

Toga je zaista dosta i čudi me bahatost premijera koji se postavlja kao neki moralni autoritet, a odgovoran je za ovo stanje, poručio je Bartulica.

Habijan (HDZ): Deplasirano dovoditi u pitanje financiranje putem EU fondova

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan deplasiranim je ocijenio oporbeno dovođenje u pitanje financiranja putem EU fondova, ističući kako već postoje četiri razine kontrole te da Europski revizorski sud nije utvrdio nijednu grešku u 14 velikih hrvatskih projekata.

- Dovoditi u pitanje i sumnju financiranje putem EU fondova je doista deplasirano u ovom trenutku, kazao je Habijan komentirajući inicijativu SDP-a i Kluba zeleno-lijevog bloka za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo kako funkcionira povlačenje novca iz europskih fondova.

Istaknuo je kako već postoje četiri razine sustava kontrole korištenja sredstava iz EU fondova - na razini ministarstava, zatim Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, revizija Europske komisije i Europski revizorski sud .

Taj je sud, napomenuo je, prošloga tjedna predstavio izvješće po kojemu u 14 velikih projekata u Hrvatskoj nije utvrdio nijednu grešku.

- Ne vidim razloga da se politika upliće, mi vjerujemo u institucije i domaće i europske koje su uspostavljene u sustavu kontrole trošenja sredstava EU fondova, naglasio je Habijan.

Ustvrdio je kako Hrvatskoj, da nešto nije u redu, sigurno ne bi bila isplaćena prva akontacija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 818 milijuna eura.

Inače, saborski klubovi SDP-a i Zeleno-lijevog bloka najavili su u četvrtak da će, potaknuti aferom 'softver', inicirati osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo kako funkcionira financiranje i povlačenje novca iz fondova Europske unije.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako je afera i uhićenje Gabrijele Žalac, članice Predsjedništva HDZ-a i bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, otvorila brojna pitanja funkcioniranja institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!