Oporba tvrdi poljoprivreda je uništena, vladajući da podaci pokazuju suprotno

01.02.2023.

Zadnja izmjena 15:26

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Saborska oporba navodila je u srijedu da je hrvatska poljoprivreda uništena, da u ničemu nismo samodostatni te da je tome pridonijelo ministarstvo svojim politikama, dok su vladajući isticali kako podaci pokazuju suprotno.

Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj godinama stagnira i unatoč svim ulaganjima nismo dostigli razinu proizvodnje iz 1989., Hrvatska po pitanju proizvodnje hrane nije samodostatna u gotovo ničemu što je alarmantno, kazao je Željko Pavić (Socijaldemokrati) tijekom rasprave o zakonima o hrani i OPG-ovima.


- Kada ćete se prestati ponašati kao ministarstvo uništenja poljoprivrede i početi se ponašati kao ministarstvo razvoja poljoprivrede, upitao je ministricu poljoprivrede Mariju Vučković koja je zastupnicima predstavila zakonske prijedloge.


Pavliček: Selo uništeno, "suludi" pravilnici


- Samodostatnost u voću, povrću, mlijeku i mesu je ispod svih razina, a budućnost poljoprivredne proizvodnje je sve samo ne sjajna pod ovim upravljanjem, ocijenila je i Martina Vlašić Iljkić (SDP).


Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) kazao je da je hrvatsko selo dobrim dijelom uništeno a da ono malo što je ostalo ministarstvo uništava "suludim pravilnicima. Donijeli ste pravilnik kojim želite na silu provesti da slatkovodni ribari, kojih ima svega 30-ak, moraju imati aplikaciju i pametne telefone te, recimo, na Dunavu prilikom lošeg vremena upisivati koliko su imali ulova, kazao je.


Sličnog stava je i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koja je ustvrdila da smo nakon dugo godina uništavanja u poljoprivredi došli do crte, " do rijeke Rubikon i pitanje je kako ćemo ju preći.


Krešo Beljak (HSS) kaže da je najveći protivnik hrvatske poljoprivrede upravo HDZ. "Tko nije u HDZ-u ne može dobiti ni poticaje niti apsolutno ništa drugo, zaključio je.


Loše stanje u hrvatskoj poljoprivredi Davor Dretar (DP) ilustrirao je podacima o uvozu živih svinja iz inozemstva te rekao kako smo iz Danske i Nizozemske uvezli smo preko 130 tisuća živih svinja u 6 mjeseci prošle godine. 


Marin Miletić (Most) pozvao je pak Ministarstvo poljoprivrede da zaštiti hrvatske građane od konzumiranja smrznutog mesa koje je "smrznuto i po nekoliko godina, pa je onda odmrznuto, pa je ponovno smrznuto pa je ponovno odmrznuto, pa je tretirano najogavnijim kemijskim spojevima, pa je malo obojano i onda je stavljeno na police hrvatskih trgovina.


Vladajući: Imamo rast proizvodnje 


Da je sve crno u poljoprivredi ne slažu se vladajući i kažu da podaci govore drugačije.

Eurostat tvrdi da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2022. u Hrvatskoj iznosila 3 milijarde eura što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 9,5 posto. Procjenjuje se i da će vrijednost biljne proizvodnje u 2022. godinu ostvariti rast od 5,4 posto a stočarske proizvodnje od 17,7 posto, dakle imamo rast, a ne pad, istaknula je u ime kluba HDZ-a Marijana Petir.

Također, stupanj pokrivenosti uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za razdoblje od siječnja do rujna 2022. godine iznosi 69,6 postao i veći je od stupnja pokrivenosti uvoza izvozom za nepoljoprivredne proizvode za 14,4 postotnih bodova, dakle ono što je izneseno nije istina, dodala je.

Petir rekla i da hrvatska poljoprivreda počiva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) istaknuvši kako nisu točne ocjene oporbe kako su svi OPG-ovi propali.

Petir je navela da u Hrvatskoj imamo 166.430 poljoprivrednika. Najzastupljenija su obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojih ima 128.290 i čine čak 77,1 posto, a mladi poljoprivrednici u ukupnom broju poljoprivrednika čine 14,4 posto. Istaknula je da se Zakonom o OPG-u, među inim, jasnije propisuju kriteriji odabira novog nositelja OPG-a, preciznije reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više OPG-ova na istoj adresi sjedišta jer smo bili svjedoci zlouporaba.

Na istoj adresi sjedišta mogu biti registrirana dva ili više OPG-ova samo ako se radi o zasebnim obiteljskim kućanstvima, pri čemu je korištenje proizvodnih resursa OPG-ova međusobno odvojeno i nepovezano.

- Vjerujemo da ćemo time spriječiti zlouporabe koje su se događale", poručila je Petir.

Pojasnila je i da se zakonom propisuju uvjeti pod kojim OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.   

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković navodila je iste podatke te naglasila unatoč određenim depopulacijskim trendovima koji nisu jedinstveni samo za Hrvatsku resor poljoprivrede i politika Vlade imaju rezultate.

Zadržan je broj poljoprivrednika, povećan je broj mladih poljoprivrednika, značajno je porasla produktivnost i konkurentnost OPG-ova što je u konačnici rezultiralo povećanom poljoprivrednom proizvodnjom, kazala je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!