17:57 / 23.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Oporba u Saboru: Hrvatska u nezgodnoj situaciji

-

-

Foto: - / -

Zastupnica GLAS-a Vesna Pusić kaže da je predsjednica pozivom Putinu dovela Hrvatsku u nezgodnu situaciju. Kritike upućuje i SDP-ovac Peđa Grbin.
Nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija 'vrlo vjerojatno' odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, Europska unija povukla je svog veleposlanika u Moskvi. Hrvatska će eventualne mjere protiv Moskve razmotriti u ponedjeljak. Premijer Andrej Plenković ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu vanjsku politiku prema Rusiji zbog toga što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istodobno pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj. Oporba o hrvatskoj vanjskoj politici ima drukčije mišljenje.

Hrvatska vodi dvije vanjske politike, ustvrdio je Peđa Grbin. Jer, dodaje, "kako drukčije objasniti da u isto vrijeme predsjednica Republike u Hrvatsku poziva ruskog predsjednika, a hrvatski premijer u Bruxellesu sudjeluje na sastanku šefova vlada na kojem se Rusiju optužuje za agresiju. Štoviše, razmišlja se i o diplomatskim mjerama"."Predsjednica je jučer razgovarala s predsjednikom Ruske Federacije. Čestitala mu je na pobjedi, prva odmah nakon Kine, Kube, Venezuele i Srbije. Nakon toga ga je prijateljski pozvala da posjeti Hrvatsku. Potom su upitali predsjednika Vlade što misli o tome, a on je odgovorio da je tu vijest pročitao", kazao je Grbin.Brže-bolje odgovorio je HDZ-ov Branko Bačić. "Pitao bih Peđu Grbina koji je pravi i istinski SDP? ovaj danas kad kolega Grbin u ime zastupnika SDP-a proziva predsjednicu zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj SDP od prije 13 dana kada na svojoj konferenciji frenetičnim pljeskom pozdravlja Azimova, veleposlanika ruske federacije".Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iskreno se nada da je sve to samo nespretnost ili slučajnost, a ne neki posebni projekt. "Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Europa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga osim zemalja EU-a. Tih se saveznika trebamo držati i onda će nas i velike sile respektirati", istaknula je. Smatra da je predsjednica Grabar Kitarović dovela Hrvatsku u nezgodnu situaciju jer poziv Putinu, kako je rekla, nije sukreiran s Vladom, "a trenutak je bio katastrofalan, pogrešan".


 
Premijer Andrej Plenković sve je pratio u Bruxellesu. Konstataciju oporbe prema kojoj je naša vanjska politika neujednačena - odbacuje. Za ponedjeljak je najavljen sastanak državnog vrha na kojem će se razmotriti način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom, a o kojemu je obaviještena i predsjednica. Njezin dolazak ovisit će o ranije dogovorenim obvezama u Karlovcu gdje izmješta svoj ured.

Plenković: Poziv Putinu dio je kontinuiranog dijaloga dvoje predsjednika


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!