07:49 / 13.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Oporba u Saboru: Izmjene zakona radi pogodovanja MOL-u

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50% dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem.
Saborska oporba je žestoko kritizirala Vladin prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine. Njime se članak 10. tog zakona, na temelju kojeg Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, usklađuje s pravnom stečevinom EU-a. I prije nego što je ministar Ćorić počeo izlaganje, za repliku je bilo prijavljeno 25 zastupnika.

Sabor počeo rad slobodnim izlaganjem zastupnika


Prema prijedlogu, koji je zastupnicima predstavio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50% dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana. Ta suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture. Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) poručio je kako je Vlada iskoristila pravnu stečevinu EU-a kako bi do kraja obavila 'prljav posao'. "Ovo je najveća korupcijska afera u Hrvatskoj", kazao je Lovrinović. Miro Bulj (Most) prijedlog zakona je nazvao 'smrtovnicom' koju potpisuje Jozo Petrović, koja je simbol za "sve pljačke koje je počeo SDP, a završo HDZ". Ministar Ćorić je podsjetio da su prije njegova dolaska u Ministarstvu okoliša i energetike bili ljudi koji sjede iza Bulja i koji su imali priliku donijeti potencijalne izmjene zakona i "zaštitili interese RH".Bernardić: Dogovor Plenkovića i Orbana

Izmjenama tog zakona ide se u "radikalnom smjeru odricanja države od prava na kontrolu procesa u Ini koja je dosad, koliko-toliko postojala", kazao je Davor Bernardić (SDP). Ustvrdio je da Vladino popuštanje u tom procesu potvrđuje i "dizanje ruku" od sisačke rafinerije, te zapitao zašto se o zakonu raspravlja po hitnom postupku, nakon pune dvije godine čekanja. Je li to odlučeno na tajnom sastanku premijera Plenkovića i mađarskog Viktora Orbana?, upitao je Bernardić dodavši kako "Plenković završava posao na način na koji je to započeo Sanader".

Bunjac: Ministar Horvat itekako sklon Mađarima

Predložene izmjene Branimir Bunjac (ŽZ) vidi kao završni čin "izdajničke politike vlada HDZ-a i SDP-a" kojima je, kaže, cilj uvijek isti - rasprodati vrijednu imovinu, zbrinuti sebe, uništiti perepektivu budućim naraštajima itd. Bunjac kaže kako je jedan od važnijih znakova u tome bilo postavljanje Darka Horvata za ministra gospoda "jer je taj ministar itekako sklon ići na ruku Mađarima".

Ćorić: Bernardić je zaštitnik nacionalnih interesa s glavicom kupusa

Davor Bernardić je u svom istupu podsjetio i na izjavu ministra Gorana Marića da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije i da je onaj tko to dozvoli izdajnik, pa je upitao ministra Tomislava Ćorića, ali i Branka Bačića i Ivana Šukera jesu li se prepoznali u toj izjavi? "Vi kao zaštitnik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci, ne daj nam Bože', uzvratio mu je ministar Tomislav Ćorić odbacujući njegove prozivke o izdajništvu. Ustrajao je da se predloženim izmjenama, s jedne strane, štiti hrvatski interes, a s druge izbjegavaju tužbe i financijske kazne.

- Ina nije hrvatska tvrtka zahvaljujući privatizacijskoj pljački koja je trajala kroz nekoliko etapa, a u kojoj su sudjelovale sve vlade od 1990. do danas, ustvrdio je Krešo Beljak (HSS) koji kritizira ideju o kupnji, odnosno otkupu Ine. Predlaže da se podvuče crta i krene od početka. To znači da treba napraviti ono što je napravljeno 1. siječnja 1964. kada je osnovano poduzeće Ina, kaže Beljak.

Tomislav Panenić podsjetio je kako je pitanje međudioničarskog ugovora sudski postupak gdje osporavamo i tvrdimo da je koruptivnim radnjama bivšeg premijera Sanadera potpisan u ime Hrvatske. "Ako na tom bazirate pravo prvokupa, legitimirate Sanadera i njegov aneks", ustvrdio je Panenić uvjeren da se na taj način zakon prenosi u područje koruptivnog postupka.

SDP-ovac Gordan Maras pitao ga je pak jesu li lagali kada su rekli da će preuzeti stvari u svoje ruke i neće dopustiti da Mađari rade što hoće, ili pak danas lažu. Ćorić mu je odgovorio da - dok je on ministar, hrvatski udio u Ini može samo rasti.

- Je li izmjenom članka 10. Vlada u poziciji da i dalje može u bitnom odlučivati o strateškim interesima Hrvatske i kad je u pitanja pozicija u Ini i kad je u pitanju opskrba naftnim derivatima na području Hrvatske, pitao je HDZ-ov Branko Bačić ministra Ćorića. Vlada, opetovano je uvjeravao resorni ministar, izmjenama maksimalno štiti hrvatski interes i u kontekstu eventualnog vlasničkog preslagivanja i u kontekstu zaštite energetske opskrbe.

Sinčić: Zloglasni zakon o privatizaciji Ine

- Zloglasnim zakonom o privatizaciji Ine pokušava se još više ići na ruku MOL-u kojem je kao poklon na pladnju uz mito dana Ina. Mi nemamo na temelju čega raspravljati, nemamo vjerodostojne informacije", ustvrdio predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić u slobodnom govoru uoči rasprave. Dodao je kako nemamo ni jednu ozbiljnu instituciju da utvrdi istinu dok je rafinerija možda profitabilna, a možda nije. Na djelu je, tvrdi, scenarij sličan Agrokoru.- Što mislite kako bi reagirali hrvatski građani, da im se da prilika za referendum o privatizaciji Ine? Kako bi glasovali u tom trenutku? Bi li dopustili, kada bi znali, da će Ina s ovim zakonom završiti kompletno u mađarskim rukama, kada bi znali da će se izgubiti hrvatske rafinerije, da će se hrvatska nafta prerađivati u mađarskim rafinerijama?, upitao je u slobodnom govoru uoči rasprave čelnik Mosta Božo Petrov.


Pred zastupnicima je i rasprava o prijedlogu Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!