Oporba u Sisačko-moslavačkoj županiji nezadovoljna tempom obnove

20.10.2022.

19:42

Autor: Jelena Šarić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji

Obnova u Sisačko-moslavačkoj županiji

Foto: HTV / HRT

Nezadovoljni tempom obnove nakon potresa, oporbeni vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije zatražili su sazivanje tematske sjednice. Uvažavajući njihov zahtjev, predsjednik Skupštine sjednicu je i sazvao - terenskim obilaskom potresom oštećenih objekata na području županije.

Umjesto na zatvorenom, vijećnici županijske Skupštine sastali su se na terenu. Radovi na obnovi zgrade sisačke bolnice, Nova interna, u punom su jeku. Obnavlja se i srednja škola Viktorovac kao i zgrada bivše vojarne koja će postati Regionalni centar kompetentnosti u sklopu tehničke škole. Kako teče obnova - vijećnici su mogli doznati iz prve ruke.

- Nakon potresa, u školi smo imali znatna ulaganja, preko 600 tisuća kuna. Ovaj cijeli hol je bio spušten dolje. Postavili smo novi krov, novu rasvjetu, išlo je novo krovište, pokazuje Ankica Kranjajić Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Petrinja.

Od gradilišta do gradilišta na području Siska, Petrinje i Gline organiziran je obilazak autobusom.

- Ovo je prigoda da svi vijećnici na licu mjesta postavljaju pitanja i izvođačima radova i nadzoru o apsolutno svemu što ih zanima. Koji materijal se ugrađuje, koji su rokovi završetka naših projekata, istaknuo je Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.

Na terenskoj sjednici oporbeni vijećnici se nisu pojavili. Na ovaj način, smatraju, konkretne odgovore neće dobiti.

- Tematske sjednice, kao takve, služe da bi se propitivalo, da bi se u konačnici donijeli neki zaključci i da bi se vodio zapisnik što, čini mi se, u autobusu jednostavno nije moguće, rekao je Daniel Berdais iz SDP-a i dodao kako su mišljenja da je nakon dvije godine nedopustivo da stanovnici Sisačko-moslavačke županije još jednu zimu dočekuju u kontejnerima.

Opozicija negoduje i traži bržu reakciju vladajućih - iz županije pak poručuju: do sada smo obnovili 41 objekt i otvorili 39 gradilišta.

- Smatramo da je važno da vijećnici i javnost znaju što obnavljamo jer obnavljamo objekte na području obrazovnog sustava, na području zdravstvenog sustava, na području sustava socijalne skrbi, naglasio je Celjak.

I dok se vladajući i oporba i dalje ne mogu složiti oko tempa obnove - stanovnici bi ovu zimu rado dočekali u svojim obnovljenim kućama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!