Oporba ukazala na nedostatke u sustavu socijalne skrbi

29.09.2022.

15:54

Autor: Hina/HRT

Hrvatski sabor/arhivska fotografija

Hrvatski sabor/arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, kojima se ujednačuje početak korištenja prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, iskoristila je kako bi ukazala na nedostatke u sustavu socijalne skrbi.

- U velikom dijelu naših sredina sustav je zapušten u smislu da nema dostatnih kadrova i da ima problema s velikim brojem korisnika, sustav je prespor i moramo ga drugačije postaviti, kritizirala je Ivana Posavec Krivec (Klub Socijaldemokrati) iako je podržala zakonske izmjene.

- Sustav socijalne skrbi treba biti pravedan i dostupan, može se više i bolje, a ove izmjene zakona ponovno su samo djelomične, kazala je Posavce Krivec.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) ukazala je da do kraja nisu regulirani ni domovi za stare i nemoćne koje osnivaju privatnici.

Vezano za usklađivanje s uvođenjem eura, zbog čega se također zakon mijenja, Mrak Taritaš rekla je i kako bi bilo zgodno usporediti socijalne naknade u Hrvatskoj s naknadama u drugim europskim zemljama i utvrditi gdje smo.

Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) pozvala je na izmjenu zakonske odredbe koja regulira zabilježbu na nekretninu korisnika zajamčene minimalne naknade, usluge organiziranog stanovanja i korisnika usluge smještaja.

Na isto ukazala je i Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) podsjetivši kako to predlaže i pučka pravobraniteljica.

Jelena Miloš (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) kazala je da u izmjene treba uključiti i korisnike zajamčene minimalne naknade kako bi se i za njih ujednačila prava.

Ispravljaju se administrativne pogreške

Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koji se stupio na snagu u veljači ove godine, ispravljaju se administrativne pogreške kako bi se ujednačio početak korištenja prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, odnosno početak korištenja prava na naknadu za osobne potrebe.

Tako se korisnicima pravo koje imaju prema zakonu priznaje od stupanja na snagu Zakona, odnosno od 17. veljače, a ne od obrade rješenja.

Država tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijale skrbi Marija Pletikosa naglasila je da zbog izmjena neće biti potrebna dodatna vještačenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!