Oporba upozorava da se problemi u Vladi ne smiju gurati pod tepih

02.03.2022.

20:09

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT

Marija Selak Raspudić; Andrej Plenković; Peđa Grbin

Marija Selak Raspudić; Andrej Plenković; Peđa Grbin

Foto: Dnevnik / HRT

Dio oporbenih saborskih zastupnika prozvao je danas premijera Andreja Plenkovića da iskorištava invaziju na Ukrajinu kako bi prikrio probleme koje ima u Vladi. Nakon uhićenja sada već bivšeg ministra Darka Horvata, koji je jučer izišao iz istražnog zatvora, u Vladu je stigao i zahtjev DORH-a za ukidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću.

Oporba upozorava da se problemi u Vladi ne smiju gurati pod tepih. Rekonstrukciju Vlade žele odmah, a prijevremene izbore čim to bude moguće.


- Ova vlada kao takva je neodrživa, jedan ministar je već pred istragom, a pred drugim tek dolazi istraga i ona kao takva baš zbog sigurnosti naših građana u vremenima krize mora što prije otići, rekla je Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta.


- Tri člana vlade, tri kaznena postupka. To je naprosto neodrživo. To više nije pitanje rekonstrukcije, to je pitanje legitimiteta te vlade i ova vlada u ovom obliku ne može opstati, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.


Premijer im poručuje - postoje važniji problemi. O imunitetu ministra odlučit će tek nakon temeljite analize.


- Zato što je riječ o prvoj takvoj situaciji, koliko ja znam, u povijesti Vlade, zato će se temeljito proučiti, rekao je Plenković.


- Kad proučimo, donijet ćemo odluku, dodao je, a na pitanje koliko mu treba odgovorio je: "Koliko god bude potrebno da temeljito proučim".


Predsjednik Zoran Milanović nikako se ne slaže s privođenjem ministra. Smatra da bi Vlada trebala imati mogućnost zaštite ministra od takvih poteza državnih odvjetnika, jer, s druge strane, saborskim se zastupnicima takvo uhićenje ne bi moglo dogoditi.


- DORH može srušiti Vladu. E vidite, imam problem s tim, čak i ovakvu Vladu DORH ne smije moći srušiti, poručio je Milanović.


- Kad vidim da DORH daje nalog policiji da uhapsi ministra u Vladi, a da se premijera o tome ništa ne pita, završit ću s ovim riječima - Plenković je sljedeći. I to sam mu rekao prije tjedan dana, samo nije bilo vremena da o tome govorimo, dodao je.


Na potezu je najprije Vlada, čeka se odluka o imunitetu ministra Aladrovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!