Oporba vjeruje da rat neće eskalirati: "Hrvatska mora pomagati Ukrajini"

16.11.2022.

15:28

Autor: Hina/HRT/V.G.

Saborska oporba

Saborska oporba

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnici oporbe u srijedu su se osvrnuli na pad projektila u Poljskoj koji je usmrtio dvoje civila, povezavši taj slučaj s padom drona u Zagrebu, te izrazili nadu da, unatoč incidentu u Poljskoj, ratni sukob neće eskalirati, iako je riječ o žrtvama u državi članici NATO-a.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) ocijenio je da u slučaju pada drona u Zagrebu možemo govoriti o apsolutnom propustu NATO-a jer zemlja članica koju je preletio, Mađarska, uopće na to nije reagirala.

Hajdaš Dončić: Vrijeme je da Plenković i Milanović raščiste oko nacionalne sigurnosti

Što se tiče Ukrajine i Poljske, priča je malo drugačija jer je u pitanju granica, a ruska vojska nekontrolirano granatira civilne ciljeve u Ukrajini pa države koje s njom graniče postaju kolateralne žrtve.

Hrvatska mora pomagati Ukrajini, ali mudro, jer naša ekonomija dosta ovisi o turizmu. Kada je riječ o mogućoj obuci ukrajinskih vojnika, Hrvatska pripada euroatlantskim integracijama, a "ako ste član plemstva, imate i neku obvezu", ali ona mora biti u reciprocitetu s veličinom, snagom i utjecajem zemlje.

Hrvatskoj vanjskoj politici nedostaje, a neću biti apologet ni Radmana ni Milanovića, harmonizirani pristup. Mi smo mala država koja treba, kada veliki igraju, biti racionalna i pametna, a ako imamo disbalans između predsjednika i premijera, vrijeme je da Plenković i Milanović sazovu sjednicu VNS-a, sjednu i raščiste stvari koje se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, poručio je.

Oni trebaju postići konsenzus na koji način ćemo pomoći Ukrajini, pa i po pitanju obuke Ukrajinaca, kaže Hajdaš Dončić.

Vidović: Hrvatska je sigurna zemlja i takva će i ostati

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) potvrdio je da je rekonstruiran slučaj pada drona u Zagrebu i otprilike se zna odakle je stigao, no o detaljima nije htio govoriti jer je riječ o klasificiranim podacima.

Hrvatska je potpuno sigurna zemlja i čvrsto vjerujem da će tako i ostati, naglasio je.

Kada je riječ o Poljskoj, izrazio je nadu da situacija neće eskalirati, napomenuvši da je pozorno slušao izjave političara, pa i američkog predsjednika Joea Bidena, od kojeg je čuo natruhu volje i želje da se ide prema deeskaliranju sukoba.

Mislim da sukob neće eskalirati, koliko vidim, nije baš potpuno jasno podrijetlo raketa, a i Rusija se odmah ogradila od toga. Čini mi se da ima dovoljno razuma da se neće ići korak dalje, smatra Vidović.

Zvonimir Troskot (Most) očekuje jedinstveni pristup Europske unije s obzirom na delikatnost situacije između Zapada i Rusije. Što se tiče obuke ukrajinskih vojnika, kaže, naš je stav da se Europska unija treba postaviti jedinstveno.

Mi bismo Ukrajini pružili svaku moguću pomoć, no bliža nam je opcija da naši timovi Ukrajince obučavaju negdje drugdje umjesto da dolaze u Hrvatsku, poručio je Troskot.

Pavliček: NATO dijeli države na dvije kategorije

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ističe da NATO daje lažnu sigurnost jer kada je pala bespilotna letjelica u Zagrebu, nitko nije reagirao, a glavni tajnik čak nije ni znao na kojoj je lokaciji pala.

NATO dijeli države na dvije kategorije jer da se ono što se dogodilo u Zagrebu ili Poljskoj dogodilo u Londonu, Parizu ili Washingtonu, vjerojatno bi članak 5. odmah bio aktiviran, mišljenja je Pavliček.

To pokazuje da Hrvatska ne smije donijeti odluku o prihvaćanju obuke ukrajinskih vojnika "jer si time crtamo metu na čelo i postajemo opravdani cilj Rusije".

Iako se protivi dolasku ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku, Pavliček kaže da bi bili voljni razgovarati o tome da naši instruktori obučavaju ukrajinske vojnike u nekoj drugoj europskoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!