Oporba: Vlada treba nastaviti subvencionirati cijene energenata

23.02.2023.

14:56

Autor: HRT/D.M./Hina

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predstavnici oporbenih stranaka poručili su u četvrtak kako bi Vlada trebala nastaviti sa subvencioniranjem cijena energenata nakon što s krajem ožujka prestane vrijediti set mjera pomoći građanima i poduzetnicima, pogotovo zbog najavljenog novog vala poskupljenja.

Vlada je propustila priliku napraviti energetsku strategiju prije deset godina, a sada sigurno treba subvencioniranjem pomoći hrvatskim građanima, pogotovo u zimskom periodu jer je pitanje mogu li s primanjima koje dobivaju platiti grijanje, kazao je Nikša Vukas (Socijaldemokrati), naglasivši da je to dobra odluka i da s tim treba nastaviti.

Arsen Bauk (SDP) ističe da, s obzirom da to ide u korist građana, nema puno pametnijih stvari na koje Vlada može potrošiti novce iz proračuna nego za to. Subvencije su u korist građana i neka se nastave. Ne vidim povijesnih razloga zašto bi se to prekinulo i trošilo na nešto drugo. To je stvar proračunskih prioriteta, a ovo mi se čini pametnije utrošen novac nego na zapošljavanje po 'šumama i gorama', istaknuo je.

Nikola Grmoja (Most) ne zna hoće li Vlada odmah nakon 31. ožujka nastaviti sa subvencioniranjem ili će to čuvati za zimsku sezonu koja će biti neposredno uoči izbora, no, dodaje, 'uvjeren sam da će ići u tom smjeru jer je ogroman udar cijena, ne samo energenata nego i svega ostalog, a najavljuju se i nova poskupljenja'. Nisam siguran treba li se subvencioniranje nastaviti u ovom obimu i na ovaj način, ali Vlada sigurno treba napraviti sve što je u njenoj mogućnosti da pomogne građanima i poduzetnicima, poručio je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) istaknula je da su predlagali prošle godine i ponovno će da se subvencije definiraju i u iznosima i ciljano prema vrstama kućanstava koje su u najvećem riziku od porasta cijena energenata, a onda posljedično i ostalih cijena, jer kada rastu cijene energenata, raste sve. Tražili smo da Vlada, zajedno s Državnim zavodom za statistiku, definira pet do šest vrsta kućanstava koja su u najvećem riziku i prema njima definira direktne socijalne transfere, podsjetila je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da će biti nužno da Vlada nastavi sa subvencijama, jer, ako ih ne bude, boji se da će inflacija otići u "ogromne nesrazmjere i visine", što će se odraziti na cjelokupni standard svih građana. U ovom trenutku još uvijek je nužno subvencionirati dok se situacija s inflacijom na hrvatskom tržištu ne smiri, kazao je. Kada je riječ o inflaciji, koja po najnoviji podacima iznosi 12,7 posto, vladajući će reći da slabi, ali zabrinjavajuće je da je najveća stopa inflacije za prehrambene proizvode i pića, oko 18 posto, što svi svakodnevno trošimo, a nikome ni plaća ni mirovina u zadnjih godinu dana nisu porasli tih 18 posto. Doći će do daljnjeg pada standarda hrvatskih građana, naglasio je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je da je cijena plina na tržištu Europe i svijeta otprilike na trećini ili četvrtini od one maksimalne koja je prije bila. EU je svojim aktivnostima već napravila neke stvari, a ova Vlada se cijelo vrijeme ponaša kao da nekome daje nekakvu milostinju. Vlada samo treba imati pametne politike, a budući da ih nema, puno radije radi tako da nekom daje, ustvrdila je. Ova Vlada svojim nečinjenjem i neprovođenjem reformi građane dovodi u situaciju siromaštva i nesigurnosti pa onda 'velikodušno' daje. Ne daje nikome ništa, to su novci koji su već u proračunu, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!