Oporba: Vladine mjere ne daju najviše onima kojima je najpotrebnije

10.03.2023.

14:06

Autor: Hina/HRT/A.V.

Arsen Bauk

Arsen Bauk

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vladina najava novog paketa mjera protiv inflacije u redovima saborske oporbe dočekana je kritikom, smatraju da se mjere skrivaju do zadnjeg trenutka, stvaraju neizvjesnost građanima i poduzetnicima te su neprecizno dizajnirane pa ne daju najviše onima kojima je najpotrebnije.

Arsen Bauk (SDP) kaže kako mu se teško snalaziti "u svim tim pustim najavama", a radi se o ad hoc mjerama koje funkcioniraju godinama, pa sad mogu funkcionirati još godinu dana.


- Što bi se reklo po staroj narodnoj - bolje išta nego ništa, ali što se tiče jasne politike, to je još maglovito, ocijenio je dodavši kako to stvara neizvjesnost kod građana, poduzetnika i svih ostalih.


Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) ističe da je sporno, kao i kod prvog paketa, to što mjere nisu preciznije dizajnirane, pa oni kojima je najpotrebnije i koje kriza najviše pogađa neće dobiti najviše, nego se svima daje jednako.


- Na taj način trošite više proračunskih sredstava, dajete manje siromašnima i podržavate inflaciju jer ni na koji način ne zaustavljate trošenje, ustvrdila je.


To znači da ne možemo ni razmišljati o bilo kakvoj poreznoj reformi niti o pravednijoj raspodjeli poreznog opterećenja.


Je li u skladu s Ustavom nekome naplatiti struju manje, a drugome više


- To ide na ruku onima koji imaju najviše, a porez ne bi plaćali. Dala bih se kladiti kako ta raspodjela ide i po stranačkom ključu, kaže Kekin.


Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da su mjere očekivane jer su prihodi proračuna drastično veći, a taj novac treba vratiti građanima i poduzetnicima.


No, pitanje je je li u skladu s Ustavom nekome naplatiti struju manje, a drugome više, to otvara mogućnost potencijalnih tužbi, ocijenio je.


Dodaje kako su razočarani jer nisu kažnjeni oni koji su lovili u mutnom. 


- Sve prijetnje Plenkovića i Ministarstva su šuplje priče, nitko neće ostati zakinut za subvencije, a inspektorat dijeli bizarne kazne, rekao je.


Pavliček također drži da će vladajući mjere namijenjene građanima i poduzetnicima iskoristiti na izborima ali, dodaje, to je legitimno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!