11:29 / 05.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Oporba za hitne izmjene Zakona o izboru predsjednika; HDZ: stvaraju alibi za poraz

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čelnici oporbenih stranaka predvođeni SDP-om pozvali su vladajuće da prihvate hitne izmjene i dopune Zakona o izboru predsjednika Republike.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nazvao je SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske stvaranjem alibija za izborni poraz njihova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

-
SDP očito ne vjeruje hrvatskim građanima nego samo svojim članovima. Strah ih je hrvatskih građana koji čine biračke odbore i izborna povjerenstva diljem Hrvatske - komentirao je Bačić zahtjev SDP-a da se i na predsjedničkim izborima uvedu višestranački odbori, umjesto što ih bira lokalna samouprava.

Kazao je da su na svakom biračkom mjestu, sukladno zakonu, promatrači i građani koje imenuju izborna povjerenstva i u tome ne vidi nikakav problem.

- Ovdje se radi o stvaranju alibija za poraz Zorana Milanovića, i to je jedini razlog zašto bi se oni sada plašili provedbe izbora po zakonu po kojem su provedeni zadnjih nekoliko izbora. Ne vidim razlog da se u predvečerje izbora mijenjaju pravila provedbe izbora - poručio je Bačić.

- Tvrditi da je bilo krađe na takvim izborima, vrlo je teška optužba koju treba dokazati na svakom biračkom mjestu. U svim sam izborima od 1990. godine i tvrdim da su uistinu demokratski i nema šanse da se na biračkom mjestu i izbornom povjerenstvu mogu događati krađe, a da to baš nitko od nazočnih ne primijeti, ne stavi u zapisnik i ne podnese primjedbu o kojoj kasnije odlučuju viša tijela - kaže Bačić.

Čelnici oporbenih stranaka predvođeni SDP-om pozvali su vladajuće da prihvate hitne izmjene i dopune Zakona o izboru predsjednika Republike.

Izmjenama koje Vlada ne prihvaća, predlaže se uvođenje višestranačkih biračkih odbora i obveza potpisivanja birača prilikom preuzimanja glasačkog listića.

- Glavna intencija ovoga zakona je spriječiti krađu glasova na izborima, povećati transparentnost izbornog procesa, time dati doprinos razvoju demokracije. Izbori su na kraju dana ipak praznik demokracije. Pozivam građane da se u što većem broju odazovu na predsjedničke izbore kako bi smanjili mogućnost manipulacije i krađe na izborima, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Pojasnio je intenciju da se birački odbori za predsjedničke određuju jednako kako je to propisano za europske i parlamentarne izbore, jer je dosadašnja praksa pokazala ispravnost ovog prijedloga.

- Danas imamo situaciju da članove biračkih odbora određuje lokalna samouprava što u praksi znači da, primjerice, Milan Bandić, kao gradonačelnik, ali ujedno i predsjednik stranke koji još k tome podržava jednog kandidata, određuje članove biračkog odbora, a to znači da zbog stranačke pripadnosti načelnika i gradonačelnika ovaj način izbora članova biračkih odbora nije pošten, istaknuo je čelnik SDP-a.

Usto, oporba svojim prijedlogom traži da birač potpiše kada preuzme glasački listić.

- Sada se izašli birači evidentiraju zaokruživanjem birača i to od strane članova biračkih odbora, a mi predlažemo da birač svojim potpisom potvrdi da je glasao. Po sadašnjem zakonu, kada bi član biračkog odbora htio ukrasti glasove, treba samo zaokružiti redni broj ispred imena birača koji nije došao na glasanje i ubaciti listić u kutiju, upozorio je Bernardić.  
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!