Oporba za inflaciju optužuje Vladu; Milanović: Inflacija se spontano dogodila

16:54 / 15.06.2022.

Autor: HRT/IMS

Komentari na rast inflacije

Komentari na rast inflacije

Foto: HTV/Patrik Macek / HRT/PIXSELL

Inflaciju je u Sisku komentirao i predsjednik RH Zoran Milanović, poručivši: Nije dobro. O inflaciji se raspravljalo i o sve većoj inflaciji. Oporba uglavnom optužuje Vladu da je napravila premalo da zaustavi rast cijena te da su trenutačne mjere stigle prekasno. Vladine mjere komentirali su predsjednik SDP-a Peđa Grbin i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. 

- Mi smo se zadnjih 30 godina naviknuli bez inflacije. Inflacija je kao vatra, lako se otme kontroli. U ovom slučaju to nije inflacija koja je bila zamišljena nego se spontano dogodila. Nije dobro, poručio je Milanović.

- To je posljedica i zasipanja novcem. Imate veću količinu novca u optjecaju, veću kupovnu moć, manje robe, dakle veću potražnju. U Americi se razmišlja o ukidanju carina na neke stvari da bi se povećala ponuda, pretpostavka je da bi to moglo imati pritisak prema dolje na inflaciju. Sve je to već viđeno. Instrumenti kojima centralni bankari raspolažu jako su ograničeni, to je kamata gore-dolje. To je kao kod liječenja tlaka, na kraju nešto upali.

Rekao je i da nije odgovorna hrvatska Vlada.

- Na globalnoj razini kad je novac bio jeftiniji, a robe nema. Opskrbni lanci su poremećeni. To je bilo skoro pa očekivano. Ako je to bila cijena da se zauzda COVID, onda je to dobro, ali uvijek ćemo se pitati koliko je COVID bio stvarna opasnost. Određena opasnost je bila, ali jesu li sve te mjere bile opravdane. To je stvar koja je izvan naše kontrole, poručio je.

Treba pomoći građanima

- Austrija je jučer donijela paket mjera vrijedan više desetaka milijardi eura za pomoć građanima. Odnosi se na razdoblje do 2026. Ozbiljna zemlja razmišlja četiri godine unaprijed. Vlada na čelu s Plenkovićem ne može razmišljati ni dan unaprijed, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Ljudi koji imaju najniže mirovine svejedno svaku svoju lipu vrate u proračun, nemaju od čega štedjeti. Indeksirajte im mirovine po razini inflacije, koliko raste inflacija, toliko bi im trebale porasti mirovine, poručio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!