Oporba: Zakonskim prijedlogom želimo spriječiti lihvarenje građana

17.05.2023.

21:57

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prijedlogom izmjena Zakona o kreditnim institucijama SDP i Klub zeleno-lijevog bloka poručili su u srijedu u Hrvatskom saboru kako žele spriječiti agencije za naplatu potraživanja da lihvare građane nakon otkupa njihovog duga od banaka, no vladajući ga odbacuju jer drže da nije sveobuhvatan.    

Zakonskim prijedlogom osigurala bi se ravnopravnost ugovornih strana u potrošačko stambenom kreditiranju, jednaka podjela rizika i zaštita slabije strane te primjena europskog i nacionalnog okvira zaštite potrošača, smatraju predlagatelji.

- U zakonskom prijedlogu predlaže se da banke ne mogu prodavati dug dužnika bez njihovog pristanka najmanje 60 dana prije prodaje plasmana i da se mogu prodavati samo onim financijskim institucijama čija je djelatnost regulirana i nadzirana, pojasnio je u ime predlagatelja Peđa Grbin (SDP).

Dodao je da bi to bio prvi korak u zaštiti onih koji su se našli u situaciji da ne mogu pomirivati svoje obveze.

Upitao je "hoćemo li zaštiti njih ili omogućiti utjerivačima dugova da zgrću milijarde na našim građanima". 

Ivana Kekin (Možemo) upozorila je kako ni jedna institucija ne nadzire rad agencija za naplatu potraživanja i tržište od 40 milijardi eura na kojem profitiraju agencije koje otkupljuju dugove za 25 do 30 posto njihove cijene, a naplaćuju 100 posto maltretirajući dužnike.

- Stoga ih želimo zaštiti i ojačati sigurnost financijskog tržišta kako bi se spriječilo pranje novca, naglasila je Kekin te dodala kako će s vrlo brzo vidjeti jesu li vladajućima bitni interesi građana ili agencija za naplatu potraživanja.

Sabina Glasovac (SDP) poručila je kako je zakonski prijedlog "pojas za spašavanje žrtvama predatorskih agencija za naplatu potraživanja" koji su uzimali kredite da bi riješili egzistencijalna pitanja, a ne iz hira, jer su se našli u situaciji da više nisu mogli podmirivati svoje obaveze.

- Jasno je da se dugovi moraju vratiti, ali treba zaštititi i ljudsko dostojanstvo i egzistenciju dužnika, no nitko ne može biti iznad zakona pa ni agencije za naplati potraživanja, ali su očito iznad Vlade i države, ocijenila je.

- HNB se proglasio nenadležnim, dužnik ne zna koliko je dužan, a dug će otplaćivati doživotno, jer ga ne može vratiti, upozorila je Kekin. Nešto treba odmah učiniti, jer je postojeći zakon poguban za građane koji više ne mogu čekati, a Vlada i vladajući su potpuno nezainteresirani, a odgađanje rješenja ide na ruku agencijama, ocijenila je.  

Boris Lalovac (SDP) drži da je legalizirano nelegalno stanje i da treba djelovati odmah, a ne čekati kraj godine i donošenje direktive EU koja ionako ide u korist financijskih institucija umjesto potrošača.

- Direktiva mora zaštititi potrošače, no neće imati koga zaštiti jer će većina potraživanja već biti prodana, upozorio je napominjući kako se direktiva donosi da bi se regulirao tržište koje je trenutno različito regulirano u različitim državama EU.

Dalija Orešković (Centar-Glas) izjavila je kako HDZ "poručuje agencijama da lihvare dužnike dok ne crknu" te ustvrdila da Vlada Andreja Plenkovića nema namjeru riješiti njihov problem.

Grozdana Perić (HDZ) ocijenila je da je oporba od zakonskog prijedloga napravila "sprdačinu" te najavila da će Vlada u trećem kvartalu donijeti zakon koji će sveobuhvatno regulirati tu problematiku i zaštititi dužnike te da sve što je radila i radi ide u korist dužnika.

Vlada RH je u utorak predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama, Kluba zastupnika SDP-a i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, jer će Ministarstvo financija predložiti sveobuhvatniji zakonodavni okvir.

HUAN: Prozivaju nas da smo van zakona, a traže izmjene zakona koji nas već regulira


Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja (HUAN) priopćila je u srijedu kako su netočne tvrdnje pojedinih saborskih zastupnika da te agencije djeluju izvan zakona, poručivši kako ih prozivaju da su van zakona, a traže izmjene zakona koji ih već regulira.

Reagirajući na jučerašnje objave dijela saborskih zastupnika, a vezano na saborsku raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o kreditnim institucijama, HUAN ističe da je rad agencija na naplatu potraživanja reguliran s više zakona, uredaba, pravilnika i podzakonskih akata Republike Hrvatske.

Među njima su Zakon o kreditnim institucijama, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, Ovršni zakon, odlukama HNB-a o otkupu potraživanja itd. Time su, navodi HUAN, netočne tvrdnje pojedinih saborskih zastupnika da agencije za naplatu potraživanja djeluju izvan zakona.

Unatoč čestim i netočnim tvrdnjama o nereguliranosti ustupanja potraživanja, upravo Zakon o kreditnim institucijama izričito priječi da se dužnik nađe u lošijem položaju u slučaju ustupa tražbine novom vjerovniku. U slučaju neplaćanja, novi vjerovnik mora se ponašati i poduzimati sve zakonske radnje kakve bi mogao poduzeti i izvorni vjerovnik, ističe HUAN i dodaje kako pozdravlja najavu implementacije NPL Direktive u hrvatski zakonodavni okvir, koja je najavljena do kraja ove godine.

HUAN: U svim realnim situacijama prakticira se izvansudski proces naplate


U priopćenju se tvrdi da agencije članice HUAN-a u "svim realnim situacijama" prakticiraju izvansudski proces naplate bez pokretanja ovršnog postupka, koji, generira osjetno manje troškove te smanjenje ukupnog iznosa duga. To, dodaje se, ide u korist građanima, jer ih "dovodi u položaj u kojem mogu razgovarati o svojim mogućnostima i dogovoriti individualan model otplate dugovanja, sukladno situaciji i njihovom pristupu procesu vraćanja duga".

Tako, ustvrdili su, suprotno tvrdnjama pojedinih saborskih zastupnika, dužnik u svakom trenutku može dobiti detaljan uvid u stanje svog duga i modalitete otplate koji su u pravilu fleksibilniji nego kod izvornog vjerovnika.

Obveza svakog vjerovnika je da, prilikom prepuštanja potraživanja novom vjerovniku, obavijesti i dužnika o toj promjeni. Iako to nije zakonom propisano, agencije, članice HUAN-a, dužnike dodatno i samoinicijativno obavještavaju o preuzimanju duga i kontaktima na kojima se u svakom trenutku mogu dobiti detaljne informacije o stanju duga i mogućnostima otplate, navodi se u priopćenju.

- Suprotno navodima o 'maltretiranju i ponižavanju', agencije članice HUAN-a kontaktiraju dužnika unutar radnog vremena - od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, ili subotom od 8 do 15 sati, ovisno o radnom vremenu pojedine članice, poštujući pritom dignitet dužnika koji je utvrđen i Kodeksom udruge, stoji na kraju reagiranja HUAN-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!