08:51 / 18.07.2019.

Autor: A.M./HRT

Oporba zaziva izvanredne izbore

-

-

Foto: - / -

Tema današnje emisije bila je rekonstrukcija Vlade i predstavljanje novih ministara.
U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorilo se o rekonstrukciji Vlade i novim ministrima koje je premijer Andrej Plenković jučer predstavio javnosti.

Osvrnuvši se na predložene nove ministre potpredsjednik Sabora Željko Rainer kazao je da je riječ o mladim ljudima.

- Svi su se oni na svojim područjima dokazali i poznati su na svojim područjima s kojima su se bavili, kazao je.

Urednica i voditeljica Mirjana Grahovac kazala je da je prema neslužbenim informacijama Gabrijela Žalac najteže podnijela smjenu, dok je "slavonskom" HDZ-u bilo teško oprostiti se od Tomislava Tolušića.

- Svi su se oni s time složili  neki su sami predložili svoje nasljednike, dodao je Rainer.

Jučer je odmah održan i koalicijski sastanak, a povod je bila upravo rekonstrukcija Vlade. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak smatra da je radi o najvećoj rekonstrukciji bilo koje hrvatske vlade. Dodaje da se nikada nije dogodilo da neki premijer u jednom trenutku mijenja toliko ljudi. 

- Na koalicijskom sastanku dosta jasno smo rekli da su pred nama vrlo važni razgovori o stanju u društvu te o prioritetima Vlade i pojedinih ministara, porezne reforme dakle teme koje direktno utječu na živote naših građana, kazao je i ističe da premijer Plenković sutra može očekivati koalicijsku potporu na izvanrednoj sjednici Sabora. 

SDP je također jučer održao sjednice stranačkih tijela na kojoj su zazivali izvanredne izbore.

- Po nama je ova rekonstrukcija nepotrebna i zakašnjela i ona je jedino u funkciji pripreme HDZ-a za parlamentarne izbore. Zato što ministri dolaze godinu dana prije izbora, a šest mjeseci od tih godinu dana je predsjedanje EU-om - neće se baviti svojim poslom. Prvih šest mjeseci će se pripremati za predsjedanje EU-om i upoznavanje novim resorima. Kako će onda predsjedati s europskim ministrima?, upitao je Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a. Dodaje da "cijela priča vodi k tome da je premijer Plenković htio umanjiti oštricu kritike iz oporbe, iz medija i iz javnosti". 

Prilagodbu i rad novih ministara prognozirao je i predsjednik HNS-a te je kazao: 

- Onaj koji želi raditi napravi puno za pola godine, a onaj koji ne želi ne napravi ništa za četiri. 

Govoreći o prijedlogu za novog ministra vanjskih poslova, Gordanu Grliću Radmanu, Klisović je rekao da se on, "kao profesionalni diplomat, najprije ambasador u Budimpešti, potom u Berlinu, nije mogao baviti aktivnom politikom već je morao provoditi politiku koju utvrdi predsjednik i Vlada".

- Kao takav sigurno nije na političkom tržištu među najjačim političkim HDZ-ovcima, izjavio je Klisović i poručio da će oporba nastaviti inzistirati na novim izborima.

Razgovaralo se i o opozivu koji tek treba uputiti na proceduru za  razrješenje ministra zdravstva Milana Kujundžića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!