Oporba želi dovesti Radovana Dobronića u Sabor

01.03.2023.

12:33

Autor: HRT/Hina

Oporba prikuplja potpise za raspravu s predsjednikom Vrhovnog suda

Oporba prikuplja potpise za raspravu s predsjednikom Vrhovnog suda

Foto: HTV / HRT

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja najavio je da će oporba krajem tjedna prikupiti potpise kako bi u Sabor dovela predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, radi rasprave o stanju u pravosuđu, s naglaskom na slučaj Franak i najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku.

- Sastao sam se jutros s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom i dogovorili smo sastanak oporbe u petak, kada ćemo prikupljati potpise da se na dnevni red stave izvješća o stanju u pravosuđu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića za 2020. i 2021. godinu, rekao je Nikola Grmoja novinarima u Hrvatskom saboru.


Dodao je da žele govoriti o slučaju "franak"  u kojem su, kako je rekao, vidjeli pokušaj obračuna banaka s predsjednikom Vrhovnog suda. 


- Ima još niz aktualnih tema, predsjednik Vrhovnog suda nedavno je na jednoj televiziji komentirao izmjene Zakona o kaznenom postupku koje je  ocijenio izrazito negativnima. Premijer pokušava zaustaviti curenje informacija u medije, što smatramo pokušajem prikrivanja korupcije pa i o tome želimo razgovarati s predsjednikom Vrhovnog suda. Niz je zanimlivih tema, rekao je Grmoja.


Kazao je da će uz tu inicijativu, ovaj mjesec oporba ići i s inicijativom zastupnice Glasa Anke Mrak Taritaš, za raspravu o roditeljima-njegovateljima u okviru Zakona o socijalnoj skrbi, za koju će također oporba prikupiti potpise. 


Grmoja je najavio i da će Mostovi zastupnici dati potpise za inicijativu Karoline Vidović Krišto o smjeni Gordana Jandrokovića s mjesta predsjednika Hrvatskog sabora, iako je poznato kakav će biti ishod te inicijative.


- Ne možemo biti protiv oporbenih inicijativa. Predsjednik Sabora zloupotrebljava svoje ovlasti, no skloniji smo konstruktivnim inicijativama poput reforme rada Sabora koju predlaže Marija Selak Raspudić, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!