12:51 / 23.09.2020.

Autor: T.D./HRT/Hina

Oporba želi istražno povjerenstvo o radu DORH-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici oporbe reagirali su oko uhićenja vezano za aferu "Janaf" te zbog toga sazvali izvanredan sastanak.
Saborski zastupnici oporbe reagirali su oko uhićenja vezano za aferu "Janaf" te zbog toga sazvali izvanredan sastanak.

U mreži Prvog o aferi "Janaf"
Marić: Financiranje za sve naše potrebe za ovu godinu smo osigurali
Je li bilo zlouporabe vlasti u istrazi afere "Janaf"? 
DORH odgovorio na prozivanja o curenju informacija

Nakon sastanka predstavnika lijeve i desne oporbe oko osnivanja istražnog povjerenstva o radu DORH-a u srijedu je pokretač inicijative Nikola Grmoja (Most) izvijestio kako je dogovoreno da će oporba zajednički prionuti izradi odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva.

- Krećemo u osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. O utjecaju vlasti i izvršnog tijela na rad neovisnih institucija. Želimo da povjerenstvo počne s radom. Znamo da ćemo biti izloženi opstrukcijama vladajućih tako da se nećemo voditi time koliko će nam vremena to oduzimati već da bude kvalitetno napravljeno. Sutra je već prvi sastanak, rekao je Nikola Grmoja, Most nezavisnih lista.

Svaki od oporbenih Klubova dat će jednog zastupnika i nekoga iz stručnih službi kako bi sastavili taj okvir, najavio je Grmoja novinarima dodavši da bi povjerenstvo ispitivalo utjecaj politike i izvršne vlasti na rad neovisnih institucija. Grmoja je istaknuo kako se želi saznati kakav je bio utjecaj vlasti, prvenstveno predsjednika Vlade i ministra na DORH i na policiju.

- Iz ove istrage koju planiramo napraviti kroz saborsko istražno povjerenstvo neće biti izuzeti ni ostali akteri. Ne mislimo nikoga štedjeti. Imamo izjave predsjednika koji tvrdi da dok je bio premijer da je sve znao o istrazi, sve to želimo propitati, rekao je Grmoja.

- Mi smo se na sastanku dogovrili da se formira radno tijelo, u kome će biti po predstavnik svakog kluba oporbenih stranaka i po jedna stručna osoba, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan.

Dalija Orešković, Klub zastupnika SIP-GLAS-Pametno rekla je kako moramo prestati štititi ovakav sustav koji čuva majstore iluzija.

- Korupcija je u Hrvatskoj sigurna jer je ustoličena u najvišim obnašateljima državnih dužnostima. Ako Hrvatski sabor ne pronađe način da to slomi, uzalud će biti istražna povjerenstva i njihov rad, rekla je Orešković.Arsen Bauk, član SDP-a je rekao kada sve se završi što po poslovniku treba da bi se uputio u proceduru zahtjev za osnivanje povjerenstva, onda će se sve saznati.

- Načelno podržavamo da se utvdi na koji način izlaze informacije iz neovisnih institucija u javnost izlaze stvari koje ne bi trebale izlaziti, to se već dulje vrijeme događa. Generalno se o radu DORH-a raspravlja u godišnjim izvješćima. Sadržaj papira koji će biti upućen kao prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva ćemo utvrditi kada utvrdimo. Vjerojatno će i druge stranke imati neke ideje, ali pitanje koliko je to moguće osnovati, rekao je Bauk. Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo) rekla je novinarima kako je to iznimno ozbiljna afera koja ide do samog vrha vlasti, tj. do samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Javnost i mi kao zastupnici kojima je zadaća kontrolirati Vladu ne možemo zapravo saznati je li premijer u trenutku kada je ponovno imenovao Dragana Kovačevića na čelo Janafa znao ili nije da se protiv njega vodi istraga. On tvrdi da to nije znao. Iskreno, meni je to teško vjerovati. Međutim, čak i ako nije znao, moramo se zapitati jesu li takve situacije dopustive da imenujemo na čela strateških kompanija osobe koje su duboko kompromitirane u istragama, i to upravo za kaznena djela korupcije, rekla je.

Drži kako je ta afera ozbiljna kriza koja pokazuje da cijeli sustav borbe protiv korupcije ne funkcionira dobro, nemamo dobre preventivne mehanizme te imamo ozbiljan problem s političkim kompromisima i trgovinama koje su se, smatra, očito radile u tom slučaju.

- Ako je premijer znao ili imao bilo kakvu informaciju da je Kovačević kompromitiran, on ga nije smio ponovno imenovati na čelo Janafa, istaknula je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da je njegovoj stranci u posebnom interesu utvrditi tko je probijao istrage i osumnjičenicima dojavljivao da su obuhvaćeni izvidima, ali da neće podržati istražno povjerenstvo čiji je cilj opstrukcija istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!