13:36 / 03.10.2018.

Autor: HRT

Oporba želi istražno povjerenstvo, sutra sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je oporbi da im neće uspjeti, jer se istražno povjerenstvo ne može baviti slučajevima za koje se vode pravosudni postupci.
Saborska oporba, nakon afere SMS,  dogovorila se o zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi se bavilo zloupotrebom tajnih službi.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je oporbi da im to neće uspjeti, jer se istražno povjerenstvo ne može baviti slučajevima za koje se vode pravosudni postupci. Oporba tvrdi da je problem mnogo širi od same afere sms. 

Glavno pitanje oporbe je imaju li ova zemlja i narod snage da se obračunaju s korupcijom. Zato smo kao opozicija složni - naša je odgovornost da inzistiramo na rasvjetljavanju istine, da inzistiramo na tome da ova afera ne ode pod tepih nego da se rasvijetli do kraja. Oporba inzistira na tome da se ovaj duboko kompromitirani sustav više ne može građane štititi od korupcije. U tome je opozicija složna, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. 

Najodgovornija osoba za ovu i za sve afere je Andrej Plenković i ,naravno, cijela ekipa koja je uz njega. HDZ može promijeniti dlaku, ali ćud ne, izjavio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova u vladi Tihomira Oreškovića, izjavio je kako su mu Tomislav Karamarko i Milijan Brkić u vrijeme kad su HDZ i Most formirali Vladu, rekli da će oni predložiti glavnog ravnatelja policije. Orepić kaže da je to onda odbio.

Drugi bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, za četvrtak je, zbog afere SMS i curenja povjerljivih podataka, najavio sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost.

Nećemo pristati na tezu Andreja Plenkovića da je ovo neugodna situacija za Milijana Brkića. Ovo nije ugodna situacija za HDZ, a najmanje je ugodna za hrvatske građane kada vide na koji nam način funkcioniraju institucije, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!