Mrak Taritaš: Iz proračuna se ne može iščitati niti jedna reforma

28.11.2022.

17:31

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/V.G.

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: Oporbeni zarez / Hrvatski radio

U emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" gostovala je Anka Mrak Taritaš, predsjednica stranke GLAS.

Dok u Saboru traje izjašnjavanje o gotovo 430 amandmana na prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu, Vlada ih je na telefonskoj sjednici prihvatila 10. Od jutra zastupnici se izjašnjavaju o amandmanima, do 15,30 sati stigli su do 180., što znači da će se rasprava protegnuti na cijeli dan.

- Prihvaćeno je desetak amandmana, tri su vladajućih, jedan je zajednički Vlade i oporbe vezan za zaleđe Šibenika i šest oporbenih amandmana bi prema svim saznanjima koje imamo trebalo biti prihvaćeno, nisu još došli na red. Od tih šest, pet je vezano uz određene aktivnosti, a šesti uz menstrualno siromaštvo. Amandman Sabine Glasovac je po svemu sudeći prihvaćen, a to je da u osnovnim i srednjim školama budu dostupni besplatni higijenski ulošci i tamponi, rekla je Mrak Taritaš.

- Proračun je najvažniji politički dokument iz kojega vidite program rada jedne Vlade i suštinu u kojem smjeru ide zemlja. Izuzetno me naljutilo i bila sam čak bezobrazna i bahata kad je rasprava o proračunu bila u kasnim satima. Inače taj termin dobiva oporba. To što premijer misli o zastupnicima da smo ovakvi ili onakvi, ali on time šalje građanima poruku - samo vi punite proračun, ne morate o njemu ništa čuti, rekla je Mrak Taritaš.

Njezina glavna zamjerka proračunu jest ta što se iz njega ne može pročitati niti jedna reforma.

- Vremena nisu jednostavna, teška su. Ove godine Vlada je uprihodila milijardu eura više na račun PDV-a i poreza na dobit, iz razloga inflacije. Ona nije ništa radila, sjedila je i milijarda više je došla u proračun. Paralelno s tim sredstva namijenjena iz EU-a nismo iskoristili, rekla je Mrak Taritaš.

Predsjednica GLAS-a očekivala je od proračuna barem mali pomak, no kazala je kako se vidi da se radi o vrlo konzervativnom proračunu gdje nema iskoraka.

- Naše gospodarstvo je na 70 posto prosječnog gospodarstva EU-a, vrlo je nisko, upozorila je.

Obuka ukrajinskih vojnika

U srijedu će se u Saboru raspravljati u Vladinom prijedlogu za sudjelovanje u misiji potpore Ukrajini, o čemu nema suglasnosti Vlade i predsjednika Republike.

- Ovo je tema na kojoj trebaju zatomiti sve svoje nesuglasice, sjesti za stol i riješiti to na odgovarajući način, a ne prebacivati to na Sabor. Kao prvo, ustavnost odluke koja dolazi u Sabor je maksimalno upitna. S druge strane, ono što je u najmanju ruku licemjerno i nekorektno jest da on kaže "oni koji su za moj način" onda oni vode računa o Ukrajini, a oni koji misle drugačije su rusofili. Ja to odbijam s najvećim zgražanjem.

- Premijeru Plenkoviću ti svoj posao nisi odradio, tvoj posao je sjesti s predsjednikom i dogovoriti se. Predsjednik u svom odgovoru čak nije ušao u meritum, ušao je u formu toga što je došlo do njega. 

Ukoliko nema suglasnosti predsjednika, u Saboru je za usvajanje odluke potrebna dvotrećinska većina. Vladajućima manjka 24 glasa, a Mrak Taritaš poručuje da njezin glas neće dobiti.

- Ne radeći svoj posao dovodiš (op.a. Plenković) Sabor u situaciju da preuzima odgovornost za tebe, da ide mimo Ustava i da cijelu stvar lomiš preko koljena. Glasala sam za Deklaraciju, razumijem taj jad i nemoć ukrajinskog naroda, imam maksimalnu empatiju da pomognemo, to nema dileme, ali ti sad na tome ideš lomiti koplje i dokazivati da ti predsjednik Republike ne treba, rekla je Mrak Taritaš.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!