Oporbi manjkave izmjene zakona o Pravosudnoj akademiji i vježbenicima

22.02.2023.

20:23

Autor: Hina/HRT/R.S.

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici raspravili su izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima te o Pravosudnoj akademiji, uz poruke vladajućih da će poboljšati pravosudni sustav, ali i opaske oporbenjaka usmjerene na manjkave izmjene nedostatne da bi se popravilo sustav.


Izmjenama zakona o vježbenicima uređuje se prijem u pravosudna tijela, postupak polaganja pravosudnog ispita, uvodi se mogućnost prigovora na ocjenjivanje te predlaže čuvanje tajne sadržaja ispita, kao i ograničavanje bodova, rekao je u srijedu u ime predlagatelja Josip Salapić.

Izmjene Zakonom o pravosudnoj akademiji najvažnija je promjena da savjetnici neće morati polagati završni ispit pri državnoj školi jer će se bodovati njihov praktični rad pratiti kroz obrazovanje i na kraju će s prikupljenim bodovima pristupiti imenovanju na dužnost.

Ante Kujundžić (Most) rekao je za predložene izmjene da obiluju nedostacima i manjkavostima, ustvrdivši da je važeći zakon kojim se uređuje način kako postati sucem ili zamjenikom državnog odvjetnika donesen 2019. ali se sad opet kompletno mijenja sve jer se pokazalo da nije svrhovit.

- Kao posljedica toga imamo četiri generacije sudskih i državno-odvjetničkih savjetnika koji su prijem na radna mjesta ostvarili po različitim uvjetima, rekao je Kujundžić. Smatra da sve to one koji su u sustavu pomalo frustrira i demotivira, a dojam je da ljudi polako "bježe" iz pravosudnog sustava.

Bizarno mu je što jedna skupina sudskih savjetnika koja je lani u rujnu trebala krenuti na usavršavanje nije krenula jer ministarstvo kasni sa zakonom.

Za zaokret nisu dovoljna dva zakona


Mišel Jakšić iz Kluba zastupnika SDP-a pozdravio je svaki pokušaj promjene kojom se želi popraviti nešto što se priznalo u zakonu da nije uspjelo u prošlom zakonu.

Smatra, međutim da su problemi u pravosuđu puno širi i da zbog svih afera, od propusta u radu DORH-a do afera na sudovima nije dovoljno izmijeniti dva zakona da bi se napravio zaokret i počelo mijenjati percepciji.

Katastrofalna mu je poroku o izmjenama Kaznenog zakona i ZKP-a, a odgovorio mu je Damir Habijan iz Kluba zastupnika HDZ-a, ustvrdivši kako je netočno da se želi ograničiti sloboda govora.

Radna skupina osnovana je 2022. i cilj izmjena je puno širi od neovlaštenog otkrivanja dokaznih radnji koje se neće odnositi na novinare već samo na sudionike postupka, rekao je Habijan.

Vesna Nađ iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata rekla je da će podržati oba prijedloga iako smatra da time neće doći do suštinskih promjena.

- Ova dva zakona neće riješiti probleme u pravosuđu niti problem korupcije niti će se vlast manje znojiti zbog izlaska sms-ova u javnost, ali sigurno neće pogoršati stanje, rekla je.

Dalija Orešković iz Klub zastupnika Centra i GLAS-a rekla je da je Pravosudna akademija jedna od niza institucija koja ima grešku u svom unutarnjem ustrojstvu. Smatra da je glavni zadatak oporbe smijeniti HDZ i potom dovesti u red pravosuđe.

To znači, kazala je da postojeće zakone koje je HDZ mijenjao, počevši od državnog odvjetničkog i sudbenog vijeća treba razmontirati na proste faktore i složiti ispočetka tako da postanu stalna tijela u kojima sjede profesionalci koje provode kontrole.

Dražen Bošnjaković smatra da će puno malih promjena dovesti do boljeg sustava.


Habijan: Oporba želi zamagliti sve što se dobro radi


Damir Habijan iz Kluba zastupnika HDZ-a rekao je za kritike na račun pravosuđa u kojima je oporba spominjala afere rekao je da ne prihvaća generaliziranje i stigmu po kojima se sve pravosudne dužnosnike stavlja u istu grupu o kojoj se govori da pravosuđe ne funkcionira.

Oporbenim zastupnicima je zamjerio što iznose netočne informacije da će se nešto novinarima zabraniti i da će se ograničiti sloboda govora. Oporba time po tko zna koji put pokušava staviti u drugi plan i zamagliti sve ono što se dobro radi, u smjeru reforme kazneno-pravnog postupka.

Sabor će sjednicu u četvrtak nastaviti raspravom o izmjenama zakona o akvakulturi te o morskom ribarstvu. U poslijepodnevnim satima će na prijedlog 33 oporbena zastupnika raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića, prvi put otkako je u listopadu 2016. preuzeo dužnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!