19:04 / 14.09.2020.

Autor: Martina Klaić/Željko Valčić/Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/HRT

Opožareno dvostruko manje površine nego u 2019.

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ove godine je izgorjelo 39.000 ha površine, a prošle godine dvostruko manje.
Policija je privela jednu osobu koja se dovodi u vezu s jučerašnjim požarima na otoku Čiovu. Požari su pod nadzorom, ali u priobalju i dalje bukte. Više ih je nego u istom razdoblju lani. Izgorjelo je 39.000 ha površine, a prošle godine dvostruko manje.

Plamena buktinja opasno je prijetila kućama na Čiovu. Domovi su obranjeni ali je vatra progutala gotovo 10 ha šume. Iza vatrogasaca neprospavana je noć. Ostat će i ovu noć kako bi sve osigurali. Privedena je jedna osoba.

- Cijelu noć se radimo na natapanju, čuvanju. Ukupno 60 vatrogasaca je bilo ovdje čitavu noć s 15 vatrogasnih vozila, rekao je Marin Buble, zapovjednik operativnog područja Trogir.

Borba s vatrom se ne stišava. Gasilo se i na području Skradina. I tu su sve glasnije sumnje na piromaniju.

- Ne može požar sam od sebe nastati. Današnji požar nema ni dalekovoda nema ničega, dakle tu netko mora biti uzročnik koji je izazva sve ovo, rekao je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

Iza šibensko-kninskih vatrogasaca ove je godine 599 požara. Imamo oko 5800 hektara opožarene površine, među koje ubrajamo i sve požare tijekom ove zime na planinama Svilaj i Dinari. Lijepo vrijeme i vjetar ne olakšavaju. Protupožarna sezona je produljena.

- U sustavu vatrogastva podigli smo na jedan viši nivo kompletno ljudstvo i vozila da budemo još oprezniji i da zaista reagiramo odmah, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

U tome im pomažu novi sustavi.

- Pored besposadnih letjelica, ove godine smo napravili jedan novi senzor, a to je da smo mogli u live streamu pratiti svaki požar. Imali smo direktnu sliku iz kanadera, to je nešto novo što ćemo sigurno razvijati u idućim godinama, dodao je Tucaković.

Zračne protupožarne snage gasile su 46 požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!