21:36 / 26.04.2021.

Autor: HTV/J.L.

Oprema za potporu vojne vježbe Immediate Response 21

Oprema za vojnu vježbu Immediate Response 21

Oprema za vojnu vježbu Immediate Response 21

Foto: MORH / MORH

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu (MVV) Immediate Response 21, u luku Gaženica pored Zadra uplovio je britanski brod Hurst Point s opremom za logističku potporu provedbe vježbe, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.


Oprema je tijekom dana dopremljena u vojarnu Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku u kojoj je ustrojeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ova multilateralna vježba usmjerena je na združenu potporu prihvata i uvođenja savezničkih snaga u područje operacije te na integraciju multinacionalnih snaga u pripremama za njihov daljnji angažman, navode iz MORH-a.

U Ekspedicijskom zapovjedništvu za potporu zajednički će raditi pripadnici Hrvatske vojske, Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ovih dana, u Zemunik će pristići vojnici triju zemalja kako bi dali potporu snagama u dolasku i tranzitu prema mjestima provedbe vježbe.

Voditelj Odsjeka za potporu zemlje domaćina (Host Nation Support - HNS) u Zapovjedništvu za potporu (ZzP) i voditelj centra HNS za vježbu Immediate Response 21 u Zemuniku, bojnik Zlatko Krznar istaknuo je kako je "potpora ove aktivnosti odlična prilika da postrojbe ZzP-a, kroz zajednički rad s britanskim i američkim logističkim postrojbama, provjere dostignute sposobnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore zemlje domaćina.

Zapovjedništvo za potporu provodi i aktivnosti vezane za operacije u luci (Port Operations) što je jedan od ciljeva sposobnosti.

- Ovo je odlična aktivnost za razvoj naše obrambene suradnje, ali prvenstveno za jačanje naše interoperabilnosti u području logistike. S NATO-om koji je temelj sigurnosti i obrane, ovo je izuzetna prilika da radimo i učimo jedni od drugih,  izjavio je ovom prigodom pukovnik John Kelly, britanski vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj.Dio logističke opreme do sada je u Zemunik dopremljen kopnenim putem, a dostava najvećeg dijela američke vojne opreme, naoružanja i vozila u zadarsku luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 21 provodi se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021., a pored vojnog poligona Eugen Kvaternik u Hrvatskoj vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Cilj vježbe Immediate Response 21 je promicanje regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti te jačanje interoperabilnosti savezničkih snaga sa snagama partnerskih zemalja, ističu iz MORH-a.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 21 provodi se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021., a uz vojni poligon Eugen Kvaternik u Hrvatskoj, vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Immediate Response 21 jedna je od međunarodnih vojnih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., niza aktivnosti i vježbi koje se provode u povodu obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja 2021., a kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!